Alcohol

Alcohol wordt door veel mensen gedronken. Als je het drinkt wordt je losser, vrolijker en lijkt alles makkelijker te gaan, maar dit is niet altijd het geval.

Leeftijd
De schadelijkheid van alcohol is leeftijdsafhankelijk. Hoe jonger je bent, hoe meer schade je oploopt. Daarom mag je nog geen alcohol kopen als je nog geen 18 bent. Maar het is óók schadelijk voor je als je inmiddels ouder bent dan 18.

Wat doet alcohol met je?
Dat je vrolijker en losser wordt van een paar glaasjes alcohol kan nuttig en leuk zijn. Bijvoorbeeld tijdens het uitgaan. Maar kijk wel uit, want alcohol heeft ook een keerzijde. Als je je grenzen niet kent en te veel drinkt, dan kun je behoorlijk dronken worden en je zelfbeheersing verliezen. Vaak vinden mensen om je heen dit erg vervelend.

De gezondheidsrisico’s
Aan het gebruik van alcohol zitten dus gezondheidsrisico’s. Regelmatig alcohol drinken beschadigd je lever. Je lever moet namelijk alle alcohol (wat door het lichaam gezien wordt als gifstof) afbreken. Als je te veel drinkt, dan krijgt je lever het dus zwaar te verduren.

Regelmatig te veel alcohol drinken kan ook voor blijvende hersenbeschadigingen zorgen. Van alcohol word je dus dom. Hierdoor kunnen gedrag- en leerproblemen ontstaan.

Als je in één keer te veel drinkt, kan alcohol ook voor een black-out zorgen. Je hebt dan een alcoholvergiftiging opgelopen en als dat gebeurt, is het noodzakelijk dat je met spoed naar het ziekenhuis wordt gebracht.

Is alcohol verslavend?
Alcohol heeft een verslavende werking. Deze verslaving kan erin sluipen wanneer je bijvoorbeeld regelmatig op stap gaat. Je hebt dan niet door dat je zo regelmatig en veel drinkt. Bijvoorbeeld mixdrankjes proeven niet naar alcohol. Ze zijn zoet en ze zijn weg te drinken alsof het limonade is.

Een kater

De ochtend na een avond flink stappen, kun je een behoorlijke kater hebben. Je hebt dan hoofdpijn, je voelt je misselijk en meestal moet je overgeven. De oorzaken waarom je een kater hebt, zijn: uitdroging, een verlaging van je bloedglucosespiegel en negatieve effecten van alcohol op je zenuwstelsel.