Bijverdienen

Natuurlijk mag je extra geld bijverdienen om leuke dingen van te kopen of om van rond te komen. Bijvoorbeeld wanneer je spaart voor een eigen brommer of wanneer je studeert en op kamers gaat.

Minimumjeugdloon

Als je ouder bent dan 15 en jonger dan 23, heb je recht op het minimumjeugdloon. Het is belangrijk dat je goed in de gaten houdt, dat je niet te weinig betaald krijgt. Het minimumjeugdloon van een jongere van bijvoorbeeld 16 jaar bedraagt €3,29 per uur (inclusief vakantiegeld).

Maximaal bijverdienen en kinderbijslag

Als je 16 of 17 jaar bent en je verdient meer dan €1.266 netto per kwartaal, dan vervalt de kinderbijslag over dat kwartaal. Als je meer dan €1266 netto per kwartaal verdient, dan moet je vader of moeder dit verplicht melden bij de Sociale Verzekeringsbank. Een uitzondering geldt in de zomervakantie, dan mag je in totaal maximaal €2.566 verdienen zonder dat de kinderbijslag vervalt.

Maximaal bijverdienen en studiefinanciering

In 2014 mag je naast je studiefinanciering maximaal €13.729,80 bruto bijverdienen. Dat is veel geld en lang niet elke student verdient zo veel. Als je wel meer verdient, kan het zijn dat je een bepaald bedrag terug moet geven en dat je ook voor je OV-chipkaart moet betalen. Het is daarom verstandig om direct je studiefinanciering en je OV-chipkaart stop te zetten als je denkt dat je over die €13.729,80 heen gaat.

Kom je er te laat achter dat je te veel hebt verdiend? Dan kan je je stufi over het vorige jaar alsnog stopzetten. Het geld over die ingetrokken maanden moet je terugbetalen, net als een bedrag voor het gebruik van je ov.