Cocaïne

Cocaïne of coke is een wit poeder dat wordt gemaakt van de bladeren van de cocaplant. Meestal wordt cocaïne gesnoven, maar je kunt het ook spuiten. Als cocaïne bewerkt is tot crack, kun je het roken.

Wat doet het met je?

Cocaïne verhoogt de bloeddruk en versnelt het hart ritme. Daardoor werkt het stimulerend en onderdrukt het de gevoelens van vermoeidheid en honger. Je krijgt veel energie en je voelt je vrolijk, waardoor je zelfvertrouwen toeneemt en het lijkt alsof je de hele wereld aankunt.

Dit gevoel is echter binnen een half uur weer uitgewerkt. Gebruikers die een hogere dosis nemen of die te vaak gebruiken worden vaak rusteloos, geïrriteerd en agressief. Op de lange termijn raakt je lichaam uitgeput en word je slapeloos. Je kunt zelfs depressief worden als je probeert te stoppen.

Is cocaïne verslavend?

Cocaïne is geestelijk verslavend doordat je onvermoeibaar wordt en veel energie krijgt. Zonder cocaïne voel je je dan niet meer prettig.

Wat zijn de overige risico’s?

Juist doordat de vermoeidheid wordt onderdrukt, voel je niet dat je lichaam uitgeput raakt. In combinatie met gewichtsverlies kan je lichamelijke gezondheid hierdoor flink achteruit gaan. Het risico is vooral dat deze uitputtingsgevoelens vaak weer een reden zijn om opnieuw te gebruiken. Je komt op die manier in een vicieuze cirkel terecht.

Het gebruik van cocaïne in combinatie met andere drugs of met alcohol is zeer slecht voor je gezondheid. Zeker wanneer je cocaïne gebruikt terwijl je een hoge bloeddruk, een zwak hart, epilepsie of suikerziekte hebt, loop je een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.