GHB

GHB (gammahydroxybutyraat) wordt meestal illegaal geproduceerd als vloeistof of in pil- of poedervorm. In kleine hoeveelheden kan GHB voor een ontspannen en relaxt gevoel zorgen en kan het ook seksueel stimulerend werken. GHB kan echter zeer gevaarlijk zijn in te hoge doseringen, daarom is de productie, handel, verkoop en het bezit van GHB verboden.

Rape-drugs

GHB staat ook wel bekend als ‘rape-drugs’. Er zijn gevallen bekend waarbij meisjes gedrogeerd werden en vervolgens zijn verkracht. Als je op stap bent, is het daarom zeer onverstandig om je drankje onbeheerd te laten staan. Neem geen drank aan van vreemden. Maar soms kan het ook gebeuren dat juist een bekende GHB in je drankje doet. Bijvoorbeeld iemand waar je een date mee hebt.

Kun je GHB proeven?

Meestal kun je GHB proeven, GHB is namelijk behoorlijk zout. In mierzoete mixdrankjes kan het gebeuren dat de zoute smaak van GHB niet opvalt. Als je het niet vertrouwd, drink het dan in ieder geval niet op. De tip bij het uitgaan blijft: Let op je drankje!

Wat doet GHB met je?

Door GHB kun je ontspannen en relaxt worden en seksueel gestimuleerd raken. Dit kan ook als groot nadeel hebben dat je misschien seks hebt met personen met wie je anders nooit naar bed zou gaan.

Is GHB verslavend?

Als je regelmatig GHB gebruikt, kun je zowel lichamelijk als geestelijk verslaafd raken. Dit houdt in dat je lichaam ontwenningsverschijnselen vertoont als de drugs is uitgewerkt. Het is erg moeilijk om van een GHB verslaving af te komen. Daarom kun je het beste professionele hulp te zoeken.

Wat zijn de overige risico’s van GHB?

Als je een hoge dosis inneemt, dan kun je je misselijk en duizelig gaan voelen. Als je te veel GHB inneemt, dan kun je zelfs bewusteloos raken. Dit wordt ook wel een ‘comateuze slaap’ genoemd. Het is daarom zeer onverstandig om GHB te combineren met alcohol en met slaap- en kalmeringstabletten. Als je in een comateuze slaap valt en moet overgeven, kun je stikken in je eigen braaksel.