Heroïne

Heroïne is een drugs die gemaakt wordt van opiaten. Door opiaten zoals morfine te mengen met onder andere chemische middelen, ontstaat heroïne. Heroïne ziet eruit als wit poeder of geelbruine brokjes, wat ook wel ‘bruin’ of ‘smack’ genoemd. Gebruikers kunnen heroïne spuiten of verhitten en de dampen opzuigen via een kokertje.

Wat doet het met je?

Door de heroïne voel je geen angst, pijn, verdriet, honger en kou meer. Je krijgt een kortdurend geluksgevoel terwijl andere gevoelens worden afgevlakt. Op lange termijn kun je je steeds meer onverschillig gaan voelen.

Het effect van heroïne op je lichaam is dat het hart ritme en de ademhaling vertraagd worden. Je lichaamstemperatuur kan ook dalen. En daarnaast kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, jeuk en een ‘vreemd gevoel’ in je hoofd.

Is heroïne verslavend?

Heroïne is zowel lichamelijk als geestelijke zeer verslavend. Sommige mensen gebruiken heroïne om hun problemen en gevoelens uit te schakelen. Door hun verslaving krijgen ze er juist een groot probleem bij. Daarbij komt ook dat heroïne snel uitgewerkt is (binnen vier tot zes uren) en dat je steeds meer heroïne nodig hebt om het gewenste effect te bereiken.

Wat zijn de overige risico’s?

Ondervoeding en uitputting zijn grote risico’s van heroïnegebruik. Je gezondheid kan hierdoor sterk achteruit gaan. Heroïnegebruikers die via injectienaalden spuiten, lopen een verhoogd risico op infecties (bijvoorbeeld HIV en hepatitis) en ontstekingen. Vooral wanneer ze vieze naalden gebruiken.

Overdosis

Heroïne kun je vrijwel nooit in pure vorm kopen, omdat handelaren het vaak mengen met middelen als cafeïne, stophoest, suikers, zetmeel en paracetamol. Daardoor weet je niet hoeveel heroïne je echt binnen krijgt en kun je een overdosis krijgen. Ook gebruikers die een tijdje zijn gestopt beginnen vaak weer met een te hoge dosis. Een overdosis kan soms zelfs tot de dood leiden.