Huurtoeslag

Als je een baan hebt en zelfstandig een woonruimte huurt, dan kun je huurtoeslag aanvragen. Dit is alleen als je te weinig verdient om de huur te kunnen betalen.

Alleen voor zelfstandige woonruimtes!

Je hebt recht op huurtoeslag als je een zelfstandige woonruimte huurt en als je ook ingeschreven staat op dat woonadres bij de gemeente. Je hebt een zelfstandige woonruimte als je een eigen voordeur hebt, een eigen huisnummer en een eigen badkamer, toilet en keuken. Een studentenkamer is dus geen zelfstandige woonruimte. Ook moet je de Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning.

Jonger dan 18 jaar

Als je jonger bent dan 18 jaar kun je alleen huurtoeslag krijgen bij hoge uitzondering. Namelijk als je ouders zijn overleden, als je getrouwd bent (geweest), geregistreerd partner bent (geweest) of als je zelf een kind hebt gekregen. Enkele voorwaarden zijn dat de huurprijs tussen de  231,87  en  409,92 (per 2016) per maand is en dat je niet meer dan € 30.000 bruto per jaar verdient.

Tussen de 18 en 22 jaar

Als je nog geen 23 jaar bent, dan kun je huurtoeslag ontvangen als de huur tussen de €231,87 en €409,92 per maand ligt. Als je een kind hebt dan mag de huur niet hoger zijn dan €710,68 per maand. Je mag in ieder geval niet meer verdienen dan €22.100 bruto per jaar, of €30.000 als je samenwoont.

Ouder dan 23 jaar

Voor iedereen ouder dan 23 jaar geldt dat je huurtoeslag kunt aanvragen als de huur tussen de €231,877 en €710,68 per maand ligt. Je mag niet meer verdienen dan €22.100 bruto per jaar, of €30.000 als je samenwoont.

Hoe vraag je huurtoeslag aan?

Huurtoeslag kun je aanvragen via de Belastingdienst Toeslagen. Dit kan natuurlijk digitaal, maar ook met een formulier via de post. Als je huurtoeslag aanvraagt, schat je in hoeveel geld je ongeveer verdient in dat jaar. De Belastingdienst berekent dan hoeveel huurtoeslag je krijgt. Schat je inkomen niet te laag in, anders krijg je misschien te veel huurtoeslag en moet je dat achteraf weer terug betalen.