Morfine

Morfine is een opiaat. Het wordt gemaakt van de melksappen van de papaverplant. Opiaten zoals morfine worden in de medische wereld gebruikt als zeer sterke pijnstillers. Maar ook in de drugswereld worden ze gebruikt en wordt er bijvoorbeeld heroïne van gemaakt.

De effecten

Morfine wordt bijvoorbeeld in ziekenhuizen toegediend als iemand ondraaglijke pijn heeft, bijvoorbeeld na een zware operatie. Of als iemand chronische pijn heeft, bijvoorbeeld bij ernstige ziektes zoals kanker en reuma. Morfine werkt natuurlijk ontzettend goed, maar het heeft ook een aantal negatieve bijwerkingen, bijvoorbeeld hallucinaties en verslaving.

Verslaving

Morfine is een zeer verslavend middel, zowel geestelijk als lichamelijk. Daarbij komt dat een patiënt steeds een hogere dosis morfine nodig heeft voor hetzelfde pijnstillende effect. Als een patiënt moet stoppen met de morfine (omdat hij weer beter wordt), dan kunnen de artsen de dosering het beste geleidelijk afbouwen. Dit lukt een patiënt in de meeste gevallen goed.

Terminale patiënten

Sommige patiënten hebben een ernstige ziekte waaraan ze binnen aanzienbare tijd zullen overlijden. Dit komt bijvoorbeeld veel voor bij kankerpatiënten. Zij krijgen morfine toegediend om de pijn tijdens hun eindfase zo veel mogelijk te verlichten. Deze patiënten zullen zich daarom niet veel zorgen hoeven maken over de verslavende effecten van morfine.