Opium en opiaten

Opiaten zijn stoffen die uit de melksap van de papaverplant worden gehaald. Opium is de verzamelnaam voor mengsels van verschillende opiaten.

Opiaten

Een bekende opiaat is bijvoorbeeld morfine. Via chemische bewerking kan hier heroïne van gemaakt worden. Andere opiaten uit de papaverplant zijn codeïne, thebaïne en papaverine. Sommige opiaten worden in de medische wereld gebruikt als sterke pijnstillers.

Lichaamseigen opiaten zijn endorfines. Je lichaam maakt deze opiaten aan, omdat ze pijnstillend werken. En ten slotte zijn er ook chemisch geproduceerde opiaten, zoals methadon dat vaak door heroïneverslaafden wordt gebruikt.

Wat doet het met je?

Onder invloed van opiaten voel je minder pijn en angst. Je krijgt een soort kortdurend geluksgevoel, andere gevoelens worden afgevlakt. De werkingsduur kan per opiaat verschillen.

De keerzijde van de meeste opiaten is dat je hartslag en je ademhaling vertragen en dat je lichaamstemperatuur daalt. Je krijgt ook vernauwde pupillen. In het begin kun je je misselijk en duizelig voelen. En je kunt hoofdpijn of een ‘vreemd gevoel’ in je hoofd krijgen.

Is het verslavend?

Opium en opiaten zijn zeer verslavend, zowel geestelijk als lichamelijk. Dit betekent dat het lichaam ontwenningsverschijnselen zal vertonen wanneer je niet gebruikt. Ook emotioneel raak je afhankelijk, je voelt je niet meer prettig zonder drugs te gebruiken.

Wat zijn de overige risico’s?

Bij het spuiten van opiaten loop je een verhoogd risico op ontstekingen en infecties wanneer je vieze naalden gebruikt. Daarnaast kunnen opiaten de menstruatiecyclus verstoren waardoor meiden soms niet meer ongesteld worden.

Overdosis

Een overdosis is een ernstig risico van opiaten. Doordat je hartritme omlaag gaat en je ademhaling vertraagt, kun je overlijden. Het combineren van opiaten met andere typen drugs of met alcohol kan ook de dood tot gevolg hebben.