Pesten & Veiligheid

Cyberpesten

 

Mijn leven is verandert

Hoi, het begon allemaal in de eerste toen er een nieuw meisje in de klas kwam.  Ze was heel aardig, droeg altijd leuke kleren en was ook nog heel knap! Ze beviel me wel en ik probeerde vriendinnen met haar worden, en dat  is gelukt! We waren onafscheidelijk en trokken veel met elkaar op. Een maand nadat zij is gekomen ging het uit tussen mij en mijn vriendje. Ik was erg verdrietig en zij troostte mij en zei dat hij  niet wist wat hij liet gaan.

Na een paar weken begon ze raar tegen mij te doen. Ze trok wel eens een elastiekje uit mijn haar of smeerde modder aan mijn kleren. Ik dacht dat dit haar zusje was die was wel z’n type dus ik liep de volgende dag op haar af. Toen ze mij aan zag komen begonnen zij  en  een paar vriendinnen te lachen. Ik  vroeg wat er was en ze zeiden : ‘Niks hoor’. Zo ging het een week lang, totdat ik weer met haar aan het msn’en was en ze opeens haar webcam aan deed.  Ik drukte op accepteren en ik deed mijn webcam ook aan. Opeens begon ze rare dingen te zeggen zoals: ‘Hey dikkop! Valt mee dat je hoofd op het schermpje past,  en nog meer andere lelijke dingen. Ik was erg verdrietig ,teleurgesteld en vroeg waarom ze dit deed. Toen zei ze met lach, wat ik kon zien: ‘Denk je nu echt dat ik met jou vriendinnen wou zijn?  Dacht het niet, je bent zo lelijk als iets en je vetrollen  zijn te zien. Daarom wou ik laatst niet met je mee naar stad, omdat  ik dan voor schut loop. Toen logde uit. Ik was erg verdrietig en ging  naar beneden om te eten. Mijn ouder  vroegen wat er was en ik zei dat ik buikpijn had en mij niet zo lekker voelde. Toen ik ’s avonds in bed lag moest ik heel hard huilen. Hoe kon dit gebeuren? Ik wist het wel,  ik was gewoon te dik!

De volgende ochtend heb ik het ontbijt overgeslagen en mijn eten voor de pauze weggegooid. Ik wilde nier meer eten! In de pauze stond ik alleen en zag ik haar en mijn ex-vriendje samen  zoenen. Wat deed dat pijn! De weken daarna werd ik uitgelachen en was ik helemaal alleen, mensen hadden rare dingen in hun nickname staan over mij en spuugde zelfs op me tas! Intussen had ik amper wat gegeten, want stel je voor dat ik dikker werd! Ik voelde me ongelukkig en heb zelfs een keer mezelf gesneden. Dat voelde goed, het was alsof het verdriet eruit bloedde. Het deed wel erg pijn, dus ben ik er mee opgehouden. Dit gaat nog steeds zo en durf het aan niemand te vertellen. Ik zit nu in de 4e en voel me ongelukkig. Ik durf niet naar een andere school te gaan. Ik heb niemand meer en ik durf al helemaal niet meer op MSN! Ik eet nog steeds niksen vind mezelf nog steeds te dik. Ik weet dat dit niet goed is, maar ik kan er niet tegen dat ze me  dikzak noemen. Mensen, ik wil jullie wel waarschuwen. Vertel het meteen aan je ouders. Ik ben van plan om dit ook te doen, maar ik zoek het juiste moment.

Groetjes Patricia (15)

 

 

Cyberpesten

Pesten dat over de msn, chatroom, telefoons of andere communicatie middelen gebeurt , word cyberpesten of visueel genoemd. Het gebeurt vaak dat er via een mobieltje beledigende of  bedreigende verstuurd worden.  Maar ook via de computer en het internet zijn er veel ‘pestmogelijkheden’ : elkaars password stelen om de account voor de gebruiker te blokkeren of in naam van de gebruiker beledigende berichten te versturen, inbreken in de computer en persoonlijke informatie stelen, haat mail versturen ,roddels verspreiden via e-mail , pesten via MSN of chatrooms, een website of weblog  met kwetsende inhoud en foto’s over een ander aanmaken. De mogelijkheden zijn helaas grenzeloos.

Pesten gebeurt nog steeds heel erg veel. Meer dan de helft van de kinderen wordt wel eens gepest. Één op de drie jongeren (34,3%) wordt wel eens geconfronteerd met cyberpesten. Één op de vijf jongeren (21,2%) pest zelf wel eens op internet of via de mobiele telefoon.

Net als het verhaal van Patricia kunnen de gevolgen van (cyber)pesten erg ingrijpend zijn . Degene die gepest wordt kijkt vaak negatief naar zich zelf. Hij of zij word onzeker en geeft vaak ook zichzelf de schuld. Dit en het feit dat slachtoffers van pesterijen zich vaak schamen, zorgt er voor dat ze het vaak niet zeggen tegen bijv ouders. Wanneer de pesterijen aanhouden kan het soms het gevolg hebben dat iemand zichzelf gaat verwonden of met de gedachte over zelfmoord rondloopt.

Mensen kunnen van buiten af niet zien dat iemand word gepest, dus het is vooral van belang je zelf te laten horen. Praat er over, met iemand die jij vertrouwt.