Slaap- en kalmeringsmiddelen

Slaap- en kalmeringsmiddelen (of tranquillizers) helpen bij onrust, stress, angst en slaap problemen. Het lijken een geweldige medicijnen, maar wees voorzichtig want ze hebben een verslavende werking.

Om welke middelen gaat het?

De middelen die verstrekt worden heten ‘benzodiazepines’. Dit is een verzamel naam voor middelen zoals Valium, Rohypnol, Noctamid en Mogadon. De werkende stoffen in deze middelen zijn Diazepam en Oxazepam.

De effecten

Als je slaap- of kalmeringsmiddelen inneemt, voel je je ontspannen, suf en onverschillig. Je concentratie- en reactievermogen nemen af. Lange termijn effecten zijn gewichtstoename, traagheid en soms spierzwakte. Ook heb je steeds en hogere dosis nodig om hetzelfde effect te behouden.

Verslaving

Slaap- en kalmeringsmiddelen zijn zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Je wordt snel afhankelijk van de medicijnen en als ermee stopt zal je lichaam ontwenningsverschijnselen vertonen. Een geestelijke verslaving houdt in dat je niet meer prettig voelt zonder de medicijnen. Als je probeert te stoppen voel je je erg ellendig en komen je problemen in alle hevigheid terug.

De huisarts

Artsen verstrekken de medicijnen aan mensen die er veel baat bij hebben. Zij zitten met angsten, stress en spanningen waardoor ze niet kunnen slapen. Het is echter belangrijk dat de huisarts ook het onderliggende probleem aanpakt: waarom iemand zo’n last heeft van angst, stress en slaap problemen. Want de medicijnen lossen dat niet op. Ook wanneer een patiënt vraagt om een herhaal recept, is het belangrijk dat een huisarts goed bedenkt of hij de medicijnen nogmaals zal verstrekken. Hoe verder de verslaving is gevorderd, hoe moeilijker het is om er vanaf te komen.