Softdrugs

Wiet (marihuana) wordt gemaakt van de gedroogde bloemtoppen van vrouwelijke hennepplanten (Cannabis). Hasj wordt gemaakt van de hars van de plant. Via speciale technieken kan er ook hasjolie uit de plant geperst worden. Deze sterk geconcentreerde hasjolie is een harddrug.

Blowen en coffeeshops

Als je wiet rookt, dan ben je aan het blowen. Omdat er ook tabak in de joint zit, moet je rekening houden met het rookverbod in de horeca. De verkoop van wiet in coffeeshops wordt gedoogd. Coffeeshops moeten zich daarvoor wel aan strenge regels houden. Als je meerderjarig bent, mag je bijvoorbeeld niet meer dan 5 gram wiet kopen.

Wat doet het met je?

Iemand die blowt raakt high of stoned. De werkzame stof THC versterkt je stemming. Als je je gelukkig voelt, ga je je nog gelukkiger voelen. Daarom krijgen sommige mensen de slappe lach als ze blowen.

Als je je depressief voelt, zul je je juist nog depressiever gaan voelen. Daarom is het niet verstandig te gaan blowen om je problemen en zorgen te vergeten. Want vaak krijg je er op deze manier alleen maar meer problemen bij.

Spacecake

Als je spacecake eet, dan zullen de meeste uitwerkingen hetzelfde zijn als bij blowen. Alleen duurt het langer voordat je high bent. Dat kan soms een uur duren. Hierdoor loop je snel het risico dat je een overdosis neemt, omdat je denkt dat het gewenste effect uitblijft.

Is het verslavend?

Wiet en hasj kunnen verslavend zijn. Dagelijkse gebruikers hebben meestal een geestelijke verslaving. Ze verlangen steeds meer naar een volgende joint en ze voelen zich niet meer prettig wanneer ze niet high zijn.

Wat zijn de overige risico’s?

Het voornaamste risico bij blowen en vooral bij spacecake eten, is een overdosis. Dit heet ‘flippen’. Je voelt je dan erg ongemakkelijk, duizelig en misselijk. Je kunt ook paniekaanvallen krijgen of zelfs flauwvallen. Het enige wat je kunt doen is wachten tot het vanzelf overgaat. Ook de huisarts kan niets voor