Speed

peed is een chemische stof en werkt op je centrale zenuwstelsel. Meestal kun je het kopen als pil of in poedervorm. De meeste gebruikers slikken speed, maar je kunt het ook snuiven of spuiten.

Wat doet het met je?

Speed is een stimulerend en oppeppend middel waardoor je je beter kunt concentreren en geen vermoeidheid meer voelt. Ook je eetlust verdwijnt. Je voelt je actief, vrolijk en zelfverzekerd.

Een risico van deze effecten is dat je jezelf overschat en dat je je lichaam uitput. Door speed stijgt je bloeddruk en versnelt je hartslag. Ook worden je pupillen groter en spannen je spieren zich aan. Sommige mensen gaan onder invloed van speed knarsetanden of snel met hun kaken bewegen.

Is speed verslavend?

Als je speed gebruikt, is het risico groot dat je geestelijk verslaafd raakt. Dit houdt in dat je ernaar verlangt en dat je je zonder speed niet meer prettig voelt. Uitgaan en feestjes zijn dan niet meer leuk. Bij regelmatig gebruik zul je ook steeds meer speed nodig hebben om hetzelfde effect te krijgen.

Wat zijn de overige risico’s?

Wanneer je vaker of teveel speed gebruikt, kunnen er ongewenste effecten optreden. Je kunt bijvoorbeeld angstig, prikkelbaar, agressief en onrustig worden.

Doordat je je lichaam uitput, kun je ook last krijgen van chronische vermoeidheid, lusteloosheid en depressiviteit. Voor veel gebruikers zijn deze gevoelens een reden om steeds weer opnieuw speed te gebruiken. Je komt zo in een vicieuze cirkel terecht.

Door de effecten van speed loop je het risico op oververhitting en uitdroging tijdens het uitgaan en het dansen. Het is daarom zeer onverstandig om speed te combineren met andere drugs of met alcohol.

Langdurig gebruik en risico’s

Langdurig gebruik vergroot het risico op hartritmestoornissen, hartinfarcten en hersenbloedingen. Met name als je een hoge bloeddruk, een zwak hart, epilepsie of suikerziekte hebt, is het zeer onverstandig om speed te gebruiken.