Verslaving

Als je een verslaving hebt, dan heb je meestal ook emotionele, fysieke en financiële problemen. Dit is afhankelijk van het type verslaving en het middel waaraan je verslaafd bent.

Geestelijke en lichamelijke verslaving

Een verslaving is geestelijk, lichamelijk of beide. Wanneer je lichamelijk verslaafd bent dan kan je lichaam niet meer zonder een bepaalde middel. Als je stopt of niet gebruikt, vertoont je lichaam ontwenningsverschijnselen. Als je geestelijk verslaafd bent dan heb je een sterke drang naar een bepaald middel en voel je je emotioneel niet meer prettig zonder het te gebruiken.

Tolerantie

Soms wordt je lichaam tolerant voor een bepaald middel. Dit betekent dat je lichaam eraan went en dat je steeds meer moet gaan gebruiken om hetzelfde gewenste effect te bereiken.

Gewoonteverslavingen

Een gewoonteverslaving is een geestelijke verslaving. Je bent dan bijvoorbeeld verslaafd aan gokken, seks of gamen. Deze gewoontes doorbreken is vaak erg moeilijk. Daarnaast kan het je ook veel geld kosten.

Medicijnverslaving

Wanneer je bijvoorbeeld aan slaap- of kalmeringsmiddelen verslaafd bent, dan heb je een medicijnverslaving. De meeste medicijnverslavingen beginnen vrij onschuldig met een recept van de huisarts en medicijnen die je makkelijk op herhaling kunt aanvragen.

Nicotineverslaving

Roken is grotendeels een geestelijke verslaving, omdat je steeds blijft verlangen naar een volgende sigaret. Dit maakt het stoppen met roken erg moeilijk. Nicotine zorgt ervoor dat je ook lichamelijk verslaafd raakt, als je stopt vertoont je lichaam ontwenningsverschijnselen.

Drankverslaving

Een alcoholverslaving ontstaat vaak geleidelijk doordat gelegenheidsdrinkers steeds meer en vaker alcohol gaan drinken. Bijvoorbeeld tijdens het uitgaan. Op een bepaald moment merk je dat je niet meer goed kunt functioneren zonder gedronken te hebben.

Drugsverslaving

Aan sommige drugs kun je verslaafd raken. Dit hangt sterk af van het type drugs, hoe je bent en de reden waarom je drugs gebruikt. Als je bijvoorbeeld uit nieuwsgierigheid een keer wiet blowt, raak je niet meteen verslaafd.

Verslavingszorg

Wanneer je een verslaving hebt, kun je meestal bij verschillende professionele instanties terecht. Het is verstandig om op tijd te stoppen met het gebruik van verslavende middelen. Het liefst voordat je grote emotionele, fysieke en financiële schade oploopt. Want hoe langer je verslaafd bent, hoe moeilijker het meestal is om van een verslaving af te komen. Klik hier om te zien hoe het is om te leven in het Bauhuus.

Kinderen van verslaafde ouders

VNN biedt voor kinderen van verslaafde ouders een drietal groepen aan. De groepen worden ingedeeld naar leeftijd. Er is een Doe-praatgroep (8-12 jaar), een Pubergroep (12-15 jaar) en een Jongerengroep (16-23 jaar). De groepen zijn ook geschikt voor kinderen van ouders met een psychische aandoening.

Ken je kinderen of jongeren die problemen ervaren omdat ze een ouder hebben met een verslaving of een psychische aandoening, wijs hen dan op ons aanbod. Het aanbod wordt bij voldoende aanmeldingen zeer lokaal uitgevoerd. Onkosten of andere struikelblokken lossen we op.

Kijk voor uitgebreide informatie op: www.vnn.nl/agenda. Daar vind je een omschrijving per groep.