Verzekeringen

Je kunt je tegenwoordig overal voor verzekeren. Er is een dierenverzekering, een reisverzekering, een inbraakverzekering, een autoverzekering, enzovoort. Natuurlijk hoef je niet alles te verzekeren. Dit hangt af van de risico’s die je loopt en het nut van de verzekering.

Verplichte verzekeringen

Er zijn echter verzekeringen die je verplicht bent af te sluiten, omdat je bijvoorbeeld in sommige gevallen schade kunt toebrengen aan anderen. Deze schade moet gedekt zijn. Je bent je daarom verplicht om je te verzekeren voor aansprakelijkheid bij schade en ook voor ziektekosten.

Zorgverzekering

Iedereen is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering verzekert je bijvoorbeeld tegen kosten voor medische hulp, ziekenhuisopname, huisartsbezoek en medicijngebruik. Voor iedereen met een laag inkomen is er een tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering, namelijk de zorgtoeslag.

Het kan zijn dat je meeverzekerd bent op de polis van je ouder(s). Zodra je 18 bent geweest of zodra je ouder(s) wil dat je een eigen zorgverzekering afsluit, is het verstandig om je zorgverzekeraar te vragen naar de mogelijkheden en de kosten.

WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid)

Een WA-verzekering verzekert je voor onbedoelde schade en schuld. Ongelukjes zitten immers in een klein hoekje. Je kunt onbedoeld spullen van anderen kapot maken of schade toebrengen. Soms kunnen de kosten om de schade te dekken hoog oplopen en daarom is het verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Ook bij de WA-verzekering kan het zijn dat je meeverzekerd bent op de polis van je ouder(s). Zolang je nog studeert, mag je op de polis van je ouder(s) blijven staan. Ook als je op kamers gaat. Maar zodra je afgestudeerd bent of op jezelf gaat wonen en werken, moet je een eigen WA-verzekering afsluiten.