XTC en MDMA

XTC komt voor in pil-, poeder- en kristalvorm. De werkzame stof die men verwacht bij XTC is 3,4-methyleendioxymethamfetamine, afgekort MDMA.
MDMA is afgeleid van de structuur van methamfetamine. Naast MDMA zijn er andere varianten als MDEA en MDA. Op de Nederlandse markt vind je voornamelijk MDMA in XTC-pillen. Gemiddeld zat er de afgelopen jaren ongeveer 80 mg MDMA in een XTC-pil. Op dit moment is het gemiddelde gehalte MDMA in een pil behoorlijk gestegen naar 140 mg MDMA met uitschieters van 200 – 360 mg. Zie onze infographic ‘Sterkte XTC-pillen’. De XTC-markt is steeds onderhevig aan verandering. Een XTC-pil kan een bepaalde kleur, vorm en is vaak voorzien van een logo waaraan je de pil kunt herkennen. Dit zegt echter niets over de inhoud van de pil. Er zijn bijvoorbeeld pillen met hetzelfde logo en kleur die toch een verschillende inhoud of sterkte hebben. Je kunt daarom het beste je XTC laten testen.

Hoe wordt XTC gebruikt?
XTC-pillen worden geslikt. MDMA poeder en kristallen worden ook oraal ingenomen, vaak met een slok drinken. Sommige mensen nemen een bommetje (kleine hoeveelheid gewikkeld in vloeipapier) of een likje (‘likkepot’). XTC komt via je maag en je darmen in je bloed terecht. Zodra het je hersenen bereikt, merk je dat je onder invloed bent. Je merkt het effect na ongeveer een halfuur tot een uur. Bij poeders en kristal kan dat sneller zijn. De effecten kunnen ook wat anders aanvoelen dan bij inname van een pil. Na gemiddeld 4 uur neemt de werking af. Gebruikers melden dat het effect van XTC in golfbewegingen kan komen. Het effect lijkt soms wat af te nemen, vervolgens wordt het weer iets sterker. Uiteindelijk neemt het af en ervaren de meeste mensen een dip. Je voelt je dan moe, soms neerslachtig en doelloos. Je kunt meer over de XTC-dip lezen bij XTC werking.

Prijs MDMA
Voor een XTC-pil betaal je tussen 3 en 5 euro. Dat kan ook minder zijn. De prijs zegt helemaal niets over de inhoud van een pil. Voor MDMA poeder of kristal betaal je zo’n 30 euro per gram.

Aantoonbaarheid
MDMA (XTC) is 24 tot 72 uur aantoonbaar in urine en bloed.