Zak- en kleedgeld

Als je van jongs af aan zakgeld en kleedgeld krijgt, leer je goed om te gaan met geld. Je leert bijvoorbeeld dat je iets leuks kunt kopen, maar ook dat je je geld soms moet besteden aan zaken die je echt nodig hebt.

Afspraken maken

Wanneer je zakgeld of kleedgeld krijgt, is het verstandig om met je ouder(s) afspraken te maken over de hoogte, op welke dag je het krijgt, waar je het aan mag uitgeven en wanneer je een verhoging krijgt.

Zakgeld

De hoogte van het zakgeld is iets wat je ouder(s) uiteindelijk zelf bepaalt. Volgens het Nibud ontvangen jongeren van 12 tot 18 jaar ongeveer €3 tot €10 per week.

Kleedgeld

Als je kleedgeld krijgt, heb je steeds meer zelf de verantwoordelijkheid over je uitgaven. Het is raadzaam om duidelijke afspraken te maken met je ouder(s) wat je van je kleedgeld moet betalen, bijvoorbeeld kleding en schoenen. Volgens het Nibud hebben jongeren rond de 50 euro per maand nodig om kleding te kunnen kopen.

Niet genoeg?

Natuurlijk kan het gebeuren dat je iets duurs koopt wat je niet direct nodig had. Hier leer je eigenlijk alleen maar van. Als je vaker geld tekort komt, dan zou je je zak- of kleedgeld kunnen aanvullen met verdiensten uit een bijbaantje. En je kunt natuurlijk altijd sparen voor iets duurs.