Hoi allemaal,

Mijn naam is Anniek Damstra, ik ben 20 jaar oud en loop sinds september 2018 stage bij Jimmy’s Groningen. Ik studeer Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening (MBO Niveau 4, BOL). Schrijven is iets wat ik heel leuk vind om te doen en daarom zal ik hier af en toe een geschreven verhaal of column plaatsen.

Deze keer: ‘Geluk, zoeken we daar niet allemaal naar?’ Deze column heb ik geschreven voor Festival Lets Gro 2018, waar het thema ‘Grenzen aan geluk’ was en deze column ook te luisteren was. Ik hoop dat jullie het leuk vinden! Veel leesplezier en reacties zijn altijd welkom!

Groetjes,

Anniek

‘Geluk, zoeken we daar niet allemaal naar?’ – november 2018:

‘Wat is geluk?’ en ‘Ben ik gelukkig?’ zijn vragen die iedereen zichzelf steeds vaker lijkt te stellen. Volgens veel gezegden en quotes is geluk geen eindbestemming, maar een manier van leven of slechts een momentopname. Geluk lijkt ook voor iedereen te verschillen. Sommige mensen zijn gelukkig met kleine dingen. Anderen willen steeds meer en doen er alles aan om een extremer leven te leiden. Deze ‘extreme gelukszoekers’ worden hierdoor juist vaak extreem ongelukkig, omdat ze niet kunnen bereiken wat ze willen of ze het hoogst haalbare volgens hen al bereikt hebben.

Diep vanbinnen denk ik, dat iedereen, bewust of onbewust, op zoek is naar gevoelens van geluk. Er bestaan grote verschillen tussen mensen onderling, maar geluk is een gemeenschappelijk aspect waar we allemaal naar zoeken in het leven.

Ik betrap mezelf er regelmatig op, dat ik mezelf vergelijk met leeftijdsgenoten. Het gras is naar mijn mening bijna altijd groener bij anderen, die mensen die die hechte vriendengroep of soort relatie hebben waar ik van droom, op vakantie gaan naar mijn favoriete vakantieland, in een kleinere kledingmaat passen, enzovoort. Ik denk dat velen van jullie deze innerlijke strijd zullen herkennen. Heel veel mensen, inclusief ikzelf, hangen hun huizen tegenwoordig vol met positieve quotes, in de hoop hier zelf een gelukkiger gevoel van te krijgen.

De definitie van geluk is iets wat voor iedereen verschillend is. De ene persoon vindt geluk in het uitvoeren van een hobby of passie, een ander vindt dit in goede vrienden. Sommige mensen worden gelukkig van een vaste relatie. Anderen geven hun voorkeur aan het hebben van wisselende seksuele contacten of een volledig vrijgezellenbestaan. Er zijn mensen die gelukkig worden in een stad, maar ook mensen die zich juist gelukkiger voelen bij de rust van een dorp of het platteland. Geluk is dus een subjectief begrip en mensen stellen hun voorwaarden aan gelukkig zijn constant bij. Waar je je gelukkig bij voelt, is ook afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt en waar je op dat moment behoefte aan hebt.

‘Waar vinden we geluk en hoe?’ Ik ben er zelf ook nog niet uit en weet niet of ik ooit die vorm van geluk ga vinden waar ik naar op zoek ben. De kunst is denk ik, om de momenten waarop je je gelukkig voelt zien te waarderen en je ook te bedenken dat slechte situaties altijd nog erger kunnen. Op het moment, dat er iets heel ergs gebeurt in je leven, zal het leven wat je nu misschien normaal en saai vindt je namelijk gelukkiger maken dan ooit!

Lees al mijn blogs op: https://jimmys050.nl/?s=Anniek+Damstra

Anniek Damstra