Hoi allemaal,

Mijn naam is Anniek Damstra, ik ben 20 jaar oud en loop sinds september 2018 stage bij Jimmy’s Groningen. Ik studeer Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening (MBO Niveau 4, BOL). Schrijven is iets wat ik heel leuk vind om te doen en daarom zal ik hier af en toe een geschreven verhaal of column plaatsen.

Deze keer: ‘Geweld is geen optie!’ Deze column heb ik geschreven, in het kader van de ‘Week tegen Kindermishandeling 2018’. Deze week is van van 19 tot en met 25 november en bestaat uit allerlei activiteiten tegen kindermishandeling. Veel leesplezier en reacties zijn altijd welkom!

Groetjes,

Anniek

‘Geweld is geen optie!’:

‘Wat als je geen kind kunt zijn, omdat je altijd bang moet zijn voor je eigen veiligheid?’ is de vraag die ik mezelf deze week heb gesteld. Kindermishandeling vind ik verschrikkelijk! Gelukkig heb ik het zelf nooit meegemaakt, maar helaas ken ik mensen, waarbij dit wel het geval is.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bestaat mishandeling niet alleen uit fysiek geweld. Ook als je op psychisch gebied (heel vaak uitschelden) of op seksueel gebied (seksueel misbruik) over de grenzen van anderen heen gaat, is er sprake van mishandeling. Naar mijn mening, mag je überhaupt geen mensen mishandelen. Dit kan permanente schade aanrichten. Voor kinderen is deze schade helemaal vreselijk, omdat zij nog een heel leven voor zich hebben. Dit leven moeten zij, naar mijn mening, kunnen leven en niet moeten overleven.

Ik denk dat kinderen mishandeling als normaal gaan zien, als ze dit van huis uit meekrijgen. Een gevolg daarvan zou kunnen zijn, dat zij hun eigen kinderen dit daarom ook zouden kunnen aandoen. Ze geven zo ook weer aan hen mee, dat dit normaal gedrag is.

Ik ben tegen kindermishandeling en vind dat elke keer dat een kind wordt mishandeld, er 1 teveel is! De signalen van kindermishandeling vind je snel, als je erop Googlet. Voor iedereen is het denk ik belangrijk, om deze signalen te kennen. Het hoeven niet per se tekenen van kindermishandeling te zijn, maar ze maken de kans op kindermishandeling wel groter.

Heb jij zelf te maken met (kinder)mishandeling of ken je een slachtoffer uit je directe omgeving? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt en kijk op de website van ‘Veilig Thuis’ of ‘Fier’, zij kunnen je helpen!

Naar mijn mening, is praten met elkaar belangrijk en is geweld nooit een oplossing!

Lees al mijn blogs op: https://jimmys050.nl/?s=Anniek+Damstra