Hoi allemaal,

Mijn naam is Anniek Damstra, ik ben 20 jaar oud en loop sinds september 2018 stage bij Jimmy’s Groningen. Ik studeer Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening (MBO Niveau 4, BOL). Schrijven is iets wat ik heel leuk vind om te doen en daarom zal ik hier af en toe een geschreven verhaal of column plaatsen.

Deze keer: ‘(Goede) voornemens?’ Deze column heb ik geschreven, in het kader van nieuwjaar 2019.

Veel leesplezier en reacties zijn altijd welkom!

Groetjes,

Anniek

(Goede) voornemens?:

 Het is weer januari, oftewel ‘de tijd van de goede voornemens’. Voor velen van ons is het elk jaar weer hetzelfde liedje: we wensen elkaar een ‘gelukkig nieuwjaar’, steken vuurwerk af met familieleden of vrienden en gaan nadenken over onszelf.

Bij mij beginnen deze gedachten vaak al voor de jaarwisseling. ‘Wat heb ik afgelopen jaar gedaan?’, ‘Heb ik bereikt wat ik wilde?’, ‘Waarom heb ik bepaalde beslissingen genomen en waren deze wel goed?’, ‘Hoe ga ik het volgend jaar aanpakken?’, ik word er soms helemaal gek van, zo ook afgelopen jaar. 31 december 2018 was voor mij een dag vol gedachten en flashbacks van het afgelopen jaar. Hoewel ik wel wist dat 1 januari net zo goed een dag is als 31 december, kon ik niet stoppen met nadenken, waar ik een melancholisch en negatief gevoel van kreeg.

Veel dingen wil ik dit jaar anders aanpakken dan vorig jaar, maar ondanks dat heb ik mezelf voorgenomen me minder te gaan voornemen. Voor sommige mensen zullen voornemens vast goed werken, maar bij mij kunnen ze enorme stress en druk veroorzaken. Als ik mijn voornemens niet haal, voelt het alsof ik gefaald heb.

Ik vraag me dus af, of deze ‘goede voornemens’ wel zo goed zijn en denk in ieder geval dat je ze het beste realistisch en klein kunt houden. Stap voor stap kom je zo toch bij je doel. Wel moet ik hier erg aan wennen, aangezien ik het liefst alles tegelijk wil behalen.

Bij het nieuwe jaar horen ook altijd ‘de beste wensen’. Als ik hier over na ga denken, vind ik het een aparte wens. Wat zijn de ‘beste wensen’? Niet iedereen wenst hetzelfde en ‘het beste’ is vaak niet in 1 jaar haalbaar.

Ik kan het niet laten om zulke dingen eindeloos te analyseren, maar ben heel benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken? Halen jullie je goede voornemens vaak? Denken jullie ook zoveel na? Wat vinden jullie van de ‘beste wensen’? Let me know! ????

Lees al mijn blogs op: https://jimmys050.nl/?s=Anniek+Damstra