Hoi allemaal,

Mijn naam is Anniek Damstra, ik ben 20 jaar oud en loop sinds september 2018 stage bij Jimmy’s Groningen. Ik studeer Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening (MBO Niveau 4, BOL). Schrijven is iets wat ik heel leuk vind om te doen en daarom zal ik hier af en toe een geschreven verhaal of column plaatsen.
Deze keer: ‘Het perfecte kerstplaatje’ Deze column heb ik geschreven, in het kader van kerst 2018.
Veel leesplezier en reacties zijn altijd welkom!

Groetjes,
Anniek

‘Het ‘perfecte’ kerstplaatje’:

Kerst is weer aangebroken. Dat is duidelijk te zien aan de huizen, die zijn versierd met kerstverlichting. De tuin staat vol met lichtbeelden en op de voordeur hangt een grote kerstkrans. Wanneer je binnenstapt in het huis, komt de geur van gevulde kalkoen je al tegemoet. Je gaat op de geur af en ontmoet de moeder des huizes in de keuken. Met een grote, brede glimlach haalt ze de gevulde kalkoen uit de oven. Nadat ze de kalkoen op het aanrecht heeft gezet, stelt ze zich vrolijk aan je voor. Daarna gaat ze verder met het maken van een salade. Hier heeft ze veel aandacht aan besteed. Dat zie je aan het feit, dat de salade rijk opgemaakt is en er feestelijk uitziet. ‘Mijn man is in de woonkamer en kan niet wachten om je te ontmoeten!’, zegt de moeder vrolijk.

Je loopt naar de woonkamer, waar de man des huizes al op je af komt lopen en zich voorstelt. Naast hem staan een jongen en een meisje. Je schat ze ongeveer 7 / 8 jaar oud. Het meisje draagt een lichtroze baljurk, met witte hakjes eronder. Het jongetje draagt een zwart-wit pak. Om zijn hals heeft hij een rode strik, waar zijn vader net een knoop in probeert te leggen.
Het huis is helemaal versierd en in de kerstboom hangen de mooiste, duurste versieringen die je je kunt bedenken. Onder de kerstboom ligt een grote stapel cadeautjes. Iedereen lacht.

‘Oké, back to reality!’ Diep vanbinnen weten we namelijk allemaal wel, dat situaties als deze, die we rond deze tijd van het jaar vaak op tv zien, niet waar zijn. Ondanks dat we weten dat dit soort situaties door acteurs zijn nagespeeld, voelen veel mensen zich ‘eenzame buitenbeentjes’, als ze niet voldoen aan dit plaatje.
Als ik naar mezelf en de mensen om mij heen kijk, is er niemand die kerst op deze manier viert. Mijn ouders zijn uit elkaar en ik vier dus kerst met beide ouders apart. Ook ken ik mensen waarvan een ouder is overleden, mensen waarbij veel ruzie is in de familie, mensen die leven in armoede en eenzame ouderen.
Veel mensen houden zich vast aan de illusie, dat kerst perfect moet zijn. Ook ik heb hier soms last van. Laten we met kerst denken aan anderen, ons beseffen dat dit ‘illusiebeeld’ niet bestaat en vooral proberen te genieten van kerst, allemaal op onze eigen manier!

Fijne feestdagen en een gelukkig 2019 gewenst!

Lees al mijn blogs op: https://jimmys050.nl/?s=Anniek+Damstra