Heb jij ouders met een lichamelijke of geestelijke beperking? Dan ben je een 'jonge mantelzorger' en wordt er thuis vast van veel van jou verwacht.

Boodschappen doen, meehelpen in het huishouden, je broertjes of zusjes helpen met hun huiswerk. Dat is zwaar. Zorg daarom dat je er niet alleen voor staat!

Hulp inschakelen

Er zijn verschillende hulpvormen voor gezinnen met een gehandicapte ouder. Op Regelhulp.nl of via je eigen gemeente kun je uitzoeken welke ondersteuning mogelijk is. Misschien gezinsondersteuning, mantelzorgondersteuning, woonbegeleiding, of pedagogische gezinsbegeleiding.

Al deze vormen van hulp zijn erop gericht het gezin zo gewoon mogelijk draaiende te houden.

Zorg goed voor jezelf

Het is logisch dat jij je verantwoordelijk voelt voor wat er thuis gebeurt. Maar voel je niet schuldig als je eens iets voor jezelf gaat doen. Dat is juist nodig om te kunnen blijven helpen. Door met vriend(inn)en af te spreken of een avondje te sporten, laad jij je batterij weer op.

Praat erover

Is er iets waar je mee zit? Maak je je zorgen om je ouders, of is het te zwaar voor je? Probeer er dan met je ouders over te praten. Misschien kunnen jullie samen een oplossing vinden.

Als je liever met iemand anders praat, vraag dan een familielid, je mentor op school, of een goede vriend(in). Je kunt ook een afspraak maken met je huisarts. Liever anoniem praten? Bel dan de Kindertelefoon: 0800-0432.

Kijk ook eens bij:

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!