Als je seksueel misbruikt bent in je jeugd, ben je één keer of vaker aangerand of verkracht door een volwassene. Dat kan zijn door een familielid (dan heet het incest), maar ook door een leraar, oppas, trainer of een onbekende.

Gevoelens en gevolgen

Als je misbruikt bent, kan dat traumatisch voor je zijn. Je kunt lichamelijke klachten hebben zoals hoofdpijn en buikpijn, maar je kunt je ook vies, vernederd, schuldig en bang voelen. Ook als je ouder wordt, kun je hier nog behoorlijk last van hebben.

De dader is schuldig!

Misschien voel je je schuldig en vraag je jezelf af of je het had kunnen voorkomen. Jou valt niets te verwijten. De dader is schuldig, hij of zij had nooit misbruik van jou mogen maken.

Praten helpt

Als je misbruikt bent of nog steeds misbruikt wordt, wil je daar misschien liever niet over praten. Toch is het belangrijk dat je iemand vertelt wat jou is aangedaan. Praat daarom met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders, een goede vriend(in), of met iemand van school.

Praten met een hulpverlener

Als je liever met een onbekende erover praat, kun je ook naar de huisarts gaan of met een Sense verpleegkundige afspreken. Of bel of chat (anoniem) met de Sense hulplijn: 0900-4024020, of met de Kindertelefoon: 0800-0432.

Aangifte doen?

Seksueel misbruik is strafbaar en je kunt dus aangifte doen bij de politie. Dit kan je ook helpen om de gebeurtenis te verwerken. Doe het alleen als je er klaar voor bent.

Kijk ook eens bij:

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!