Met een mobiel heb je makkelijk contact met je vrienden en vriendinnen. Via sociale media als WhatsApp of Facebook kunnen jullie alles met elkaar delen, op elk moment van de dag.

Altijd bereikbaar?

Een mobiele telefoon betekent voor veel mensen dat ze altijd bereikbaar zijn. Sommige mensen willen dat juist ook, maar bedenk goed of dat voor jou wel echt geldt. Misschien is het op bepaalde momenten beter om je telefoon even weg te leggen.

Mobiel 's nachts uit

Zet je mobiel 's nachts uit. Je wordt dan niet wakker gemaakt en bent 's ochtends fitter. Je krijgt ook niet de gewoonte om even snel te kijken als je ’s nachts wakker wordt. En de straling die het apparaat afgeeft, komt zo niet bij je.

Afgeleid door je telefoon

Als je merkt dat je telefoon je erg afleidt, kunnen regels handig zijn. Uit onderzoek blijkt dat je geen twee dingen tegelijk kunt doen. Afleiding door sociale media zorgt ervoor dat je:

  • meer fouten maakt;
  • langer over je werk doet;
  • eerder moe wordt.

Huiswerk maken

Bedenk voor jezelf dat je eerst je huiswerk afmaakt en dan een tijdje op je mobiel mag. En heel soms is het gewoon wel eens lekker om niet bereikbaar te zijn. Geloof je het niet? Waag de stap en probeer het eens.

Tip: huiswerk maken met klasgenoten

Steeds meer scholieren spreken af om samen huiswerk te maken, bijvoorbeeld op school, in de bibliotheek of bij iemand thuis. Zo kun je elkaar in de gaten houden, elkaar overhoren en ‘in real-life’ elkaars gezelschap en opmerkingen meemaken, in plaats van een blauw duimpje geven op Facebook terwijl je toch al naast elkaar zit.

Regels thuis

Ook al ben je het niet altijd met ze eens, ouders hebben het beste met je voor en sommige stellen voor mobiel gebruik dan ook regels op, zoals:

  • Geen mobiel tijdens het eten, want dat is ongezellig.
  • Geen mobiel mee naar bed, want je hebt voldoende slaap nodig.
  • Geen mobiel tijdens het maken van huiswerk, want je moet je kunnen concentreren.

Regels op school

De meeste scholen hebben regels voor het gebruik van mobieltjes in de klas. Daar moeten ze alle scholieren over informeren.

Mag een leraar zomaar je mobiel afpakken? Nee. Als jouw school geen duidelijke regels heeft, mag de leraar dat niet doen. Docenten mogen alleen tijdens schooluren je mobiel afpakken. Dus aan het eind van de schooldag moet je hem weer kunnen ophalen.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!