Ken je dat? Je vindt iemand leuk. Als jullie blikken elkaar kruisen, of jullie knieën elkaar raken, krijg je het helemaal warm van binnen. Je kunt nergens anders meer aan denken. En dan blijkt het wederzijds.

Daten, verkering en meer

Jullie zijn verliefd, krijgen verkering en van het een komt het ander. Zoenen, seks, het hoort allemaal bij het hebben van een relatie. Ook seks met jezelf, en 'nee' zeggen als je niet verder wilt gaan.

Blijf goed voelen wat je zelf wilt en doe geen dingen waar je niet achter staat. Als je jezelf kunt zijn, geniet je het meest van je relatie.

Vrij alleen met elkaar als jullie je er allebei prettig bij voelen, en de een zich niet gedwongen voelt door de ander.

Veilig vrijen en soa's

Door veilig te vrijen voorkom je seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en ongewenste zwangerschap. Het gebruik van condooms is de enige manier om je tegen soa’s te beschermen. Een jongen en meisje die met elkaar vrijen kunnen het beste anticonceptie samen met een condoom gebruiken, om een ongeplande zwangerschap te voorkomen.

Bijna alle ongelukken met condooms komen doordat ze verkeerd gebruikt worden. Zorg daarom dat je weet hoe je een condoom goed gebruikt.

Seksuele voorkeur

Veel jongeren vragen zich af of ze hetero, homo zijn. Die vraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden. Je seksuele voorkeur kan verschillen per periode. Het is voor sommige jongeren geen vast gegeven. 

  • Je kunt bijvoorbeeld een heterorelatie hebben en daarna ontdekken dat je een tijdje bi bent.
  • Je kunt lesbisch of homo zijn en een keer vrijen met iemand van het andere geslacht.
  • Misschien val jij vooral op jongens en soms op meisjes of vooral op meisjes en soms op jongens.

Uiteindelijk bepaal je zelf in welke seksuele voorkeur jij je het meest herkent.

Transgender

Transgender zijn heeft niets te maken met je seksuele voorkeur. Een transgender voelt zich anders dan zijn of haar lichamelijke geslacht. Een jongen voelt meisje en een meisje voelt zich jongen.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!