Veel jongeren vragen zich af: ben ik homo, lesbisch, hetero, bi? Het antwoord is niet zo makkelijk te geven. Je seksuele voorkeur is namelijk niet altijd 100 procent duidelijk. Je kunt bijvoorbeeld een heterorelatie hebben en daarna ontdekken dat je een tijdje bi bent. Of je kunt lesbisch of homo zijn en een keer vrijen met iemand van het andere geslacht. Of misschien val jij vooral op jongens of vooral op meisjes, maar zeker niet altijd.

Waar komen die gevoelens vandaan?

Tijdens de puberteit voel je met regelmaat van alles. Dan ben je boos, dan weer blij, dan verdrietig. Je kunt ook verliefd worden op iemand waarvan je dacht dat je die nooit aantrekkelijk zou vinden. Dat kan heel verwarrend zijn, maar het is niets om je voor te schamen. Het hoort bij de puberteit.

Worstelen met je gevoelens

Sommige jongeren weten zeker dat ze homo, lesbi of bi zijn. Anderen weten het (nog) niet, twijfelen of ervaren helemaal geen gevoelens. Twijfelen over je gevoelens is normaal. Veel jongeren vinden het moeilijk. Je hoeft je geen zorgen te maken. Het is van belang dat jij op een leuke, prettige en veilige manier ontdekt wat jouw voorkeur is zonder dat je anderen vraagt of dwingt daarin mee te gaan. Seksuele voorkeur is iets heel persoonlijks.

Hoe je gevoelens zich ook ontwikkelen en hoe eng of spannend het ook lijkt, het komt goed.

Met wie kan ik praten?

Vragen stellen over je gevoelens is goed. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met een vriend(in), iemand uit je familie of iemand van school.

Je kunt ook anoniem bellen (020-6236565) of chatten met iemand van Switchboard of met iemand van Sense.info (0900-4024020).

Waar kan ik meer informatie vinden?

Wil je meer informatie over homo, lesbisch, bi of transgender zijn? Kijk dan eens op:

  • Jong&Out.nl – community voor homo's, lesbo's, bi's en transgenders tot en met 18 jaar
  • Iedereenisanders.nl – alle feiten over homo, lesbisch, bi en transgender zijn
  • Allesovergay.nl – antwoord op al je vragen over homoseksualiteit
  • Outway.nl – info en advies over homoseksualiteit en genderidentiteit

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!