Je bent er zelf helemaal uit: je bent homo, lesbisch of bi. Hoe vertel je dit aan anderen? Aan je ouders, je vrienden en familie? Misschien ben je bang voor hoe ze zullen reageren.

Waarom vertellen?

Je bent natuurlijk niet verplicht om te vertellen dat je homoseksueel bent, maar het is vaak een hele opluchting als je eindelijk kunt zijn wie je echt bent.

Bedenk aan wie je het het eerste wilt vertellen. Iemand die positief reageert en het niet meteen aan iedereen doorvertelt.

Vertellen aan iedereen?

Je hoeft het natuurlijk niet aan iedereen te vertellen, je kunt het ook alleen vertellen aan de mensen die jij belangrijk vindt en die je vertrouwt.

Vertellen aan je ouders

Misschien vind je het nog het moeilijkst om het aan je ouders te vertellen. Bereid goed voor wat je wilt zeggen: schrijf het op en oefen het alvast. Kies een rustig moment voor het gesprek. En laat je ouders wennen aan het idee, geef ze de tijd.

Anoniem advies vragen

Als je nog niet helemaal klaar bent voor je coming out, maar er wel over wil praten, kun je (anoniem) bellen en chatten met Switchboard (020-6236565) of met Sense.info (0900-4024020).

Invloed van geloof en cultuur

Misschien ben je bang voor de reactie van je ouders of familie, omdat je gelovig bent of omdat je cultuur homoseksualiteit niet accepteert. Op Sense.info staan verhalen van leeftijdsgenoten die dit hebben meegemaakt.

Televisieprogramma 'Uit de kast'

De KRO heeft het programma 'Uit de kast' gemaakt. Hierin worden jongeren gevolgd die hun familie en vrienden vertellen dat zij homoseksueel of lesbisch zijn. Deze afleveringen kun je bekijken op Kro-ncrv.nl. Misschien brengt het je op ideeën over hoe je het zelf kunt aanpakken.

Kijk ook eens bij:

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!