Een maagd is iemand die nog geen geslachtsgemeenschap heeft gehad. Wanneer je voor de eerste keer geslachtsgemeenschap hebt, ben je ontmaagd en dus geen maagd meer.

Waarom de term maagd?

De term maagd is puur symbolisch en betekent onbevlekt. Je kunt aan iemand niet zien of hij of zij maagd is. Al denken veel mensen dat dit bij meisjes aan het maagdenvlies wel te zien is.

Wat is het maagdenvlies?

Het maagdenvlies is een randje weefsel aan de ingang van de vagina. Alle vrouwen hebben dit stukje weefsel en bij elke vrouw is het net weer iets anders. Op Sense.info vind je hier meer informatie over.

Het maagdenvlies is geen vlies

Het maagdenvlies is geen vlies dat de vagina afsluit en bijvoorbeeld kapot gaat, verdwijnt of verandert als een meisje voor het eerst seks heeft. Je kunt daarom ook niet zien of ze maagd is.

De meeste meisjes bloeden niet

Sommige culturen en religies geloven dat een vrouw bloedt als zij voor de eerste keer seks heeft. Als dit niet gebeurt, dan denkt men dat ze geen maagd meer is. Maar de meeste vrouwen bloeden niet als ze voor het eerst vrijen.

Aan de andere kant kan een meisje dat geen maagd meer is wel bloeden. Bijvoorbeeld als ze gespannen is of als haar vagina nog niet vochtig genoeg is. Voorspel is belangrijk.

​Filmpje: Maagdenvlies

De jongerenadviseurs maakten een animatie over het maagdenvlies. Hoe ziet het eruit? En wat gebeurt er als je voor het eerst seks hebt?

Het filmpje dat hier hoort te staan, kan niet worden weergegeven. Je kunt het filmpje bekijken op YouTube.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!