Iemand die transgender is, voelt zich niet thuis bij de sekse (of de geslachtskenmerken) waarmee hij of zij is geboren. Dan voelt een meisje zich een jongen. Of een jongen voelt zich meisje. Iemand kan zich ook jongen én meisje voelen of juist iets daar tussenin. Dat heet ook wel 'genderdysforie'; letterlijk betekent dit: onvrede met je geslacht.

Wat betekent transgender?

Je bent transgender als jij je anders voelt dan het lichaam waar je mee bent geboren. Dit gevoel kan een beetje verschillen. Bijvoorbeeld een meisje dat zich een beetje jongen voelt en dat fijn vindt. Sommige trangsgenders voelen zich het tegenovergestelde van hun lichaam en willen graag dat hun lichaam hetzelfde is als zij zich voelen. Lees op Sense.info meer.

Ben ik transgender?

Misschien voelde jij je altijd al anders, maar weet je niet zeker wat dat is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij je als meisje meer een jongen voelt, of andersom. Of dat je je deels jongen, deels meisje voelt. Op Iedereenisanders.nl kun je hier meer over lezen. Luister in ieder geval naar je eigen gevoel en geef jezelf de tijd om erachter te komen.

Praat over je gevoel

Heb jij het gevoel dat je eigenlijk een jongen bent, ook al heb je een meisjeslichaam. Of dat je een meisje bent, ook al heb je een jongenslichaam. Of voel je je iets ertussenin? Praat over je gevoel met je ouders, vrienden of familie.

Of praat met iemand van Transvisie Zorg: 020-2050913. Zij kunnen je ook helpen als je het nog niet aan bekenden wilt vertellen. Transvisie Zorg heeft ook een jongerengroep waar je aan mee kunt doen.

Van geslacht veranderen?

Als je graag van geslacht wilt veranderen, kun je je aanmelden bij een genderteam. Je voert dan eerst een paar gesprekken met de mensen van het genderteam. Zij bepalen samen met jou of er klaar voor bent. Kijk op Iedereenisanders.nl voor adressen en telefoonnummers.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!