Alle drugs hebben risico's. Dat weten we allemaal. Ze kunnen verslavend zijn en ze zijn slecht voor je gezondheid. Daarom is het beter om geen drugs te gebruiken. Dat geldt voor iedereen, en extra voor jongeren. Waarom?

Wat doen drugs met je?

Alle drugs bevatten stoffen die je hersenen prikkelen. Die prikkels zorgen voor effecten in je lichaam of geest: stimulerend, verdovend of bewustzijnsveranderend.

  • Stimulerend betekent dat je heel veel energie krijgt.
  • Bewustzijnsveranderend betekent dat je dingen gaat zien of horen die er niet zijn (hallucineren).
  • Een verdovend middel zorgt ervoor dat je slaperig wordt.

Eigenlijk weet je van te voren nooit precies wat een drug met je doet. Iedereen reageert weer anders. Het kan ook nog per situatie verschillen. Kijk op Dancer.drugsinfo.nl om te zien wat er met je kan gebeuren als je bepaalde drugs neemt.

Bovendien: als je drugs gebruikt, loop je ook altijd het risico dat je niet goed wordt of zelfs bewusteloos raakt. Als iemand in je omgeving dit overkomt, bel dan direct 112.

Negatieve effecten van drugs

Alle drugs hebben ook negatieve effecten. Alcohol, wat ook een drug is, is bijvoorbeeld schadelijk voor je hersenen, lever en maag. Van XTC en amfetaminen kun je ook hersenbeschadiging krijgen. Stimulerende middelen, zoals cocaïne, belasten je hart en bloedvaten. En van blowen kun je longschade krijgen. Kijk op Drugsinfo.nl voor meer informatie over de werking en effecten van drugs.

Een 'bad trip', wat is dat?

Drugs en alcohol kunnen 'verkeerd vallen'. Dan word je heel bang of verdrietig. Of je raakt in paniek. Dat heet een 'bad trip': alles om je heen is anders en daar word je heel bang van.

Als iemand in je omgeving een bad trip heeft, kun je het beste bij diegene blijven en gerust stellen. Je kunt hem of haar proberen af te leiden en te zeggen dat het nare gevoel vanzelf weer overgaat.

Wat als je drugs aangeboden krijgt?

Als je geen drugs wilt gebruiken, zeg dan duidelijk 'nee'. Dat is jouw eigen keuze. Je hoeft niet uit te leggen waarom. Probeert de ander jou toch over te halen? Zeg dan nog een keer duidelijk dat je het niet gaat doen. Je hebt het niet nodig. Dus, blijf achter je eigen keuze staan!

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!