Een eigen bankrekening is heel handig: je kunt je zakgeld en je salaris erop laten storten. En je mag zelf bepalen waar je het geld aan uitgeeft.

Internetbankieren

Het is slim om regelmatig te checken hoeveel geld je nog op je rekening hebt staan, bijvoorbeeld via internetbankieren. Zo kun je voorkomen dat je tekort komt.

Als je niet weet hoe dat werkt, kijk dan op de website van je bank. Of vraag aan je vader of moeder om even met je mee te kijken.

Houd je pincode voor jezelf

Je pincode is de sleutel naar al je spaargeld. Als iemand je pasje en je code heeft, kan hij met jouw geld doen wat hij wil. Vertel de code dus aan niemand en schrijf hem ook niet ergens op waar anderen hem kunnen lezen. Let bij het pinnen ook op dat niemand kan zien welke pincode je invoert.

De app van jouw bank

Bijna alle banken hebben wel een eigen app. Daarmee kun je mobiel bankieren. Bijvoorbeeld je saldo checken als je in de winkel staat, of mobiel geld overmaken. Kijk op de website van je eigen bank wat de mogelijkheden zijn.

Rood staan

Voor je achttiende mag je nog niet rood staan. Rood staan betekent dat je meer geld van je rekening af kunt halen dan erop staat. Dat lijkt leuk, maar als je in het rood staat, moet je wel extra geld betalen aan je bank, namelijk rente. Het is dus verstandig om dat te voorkomen.

Sta jij steeds rood en betaal je de bank niet terug? Dan moeten je ouders het bedrag dat je rood staat betalen.

Nepmailtjes van de bank

Reageer nooit op mailtjes die van je bank lijken te komen waarin gevraagd wordt om je wachtwoord of inloggegevens. Meestal zijn deze mailtjes afkomstig van criminelen die geld van je willen stelen. Dit heet 'phishing'.

Leen nooit je pas en pincode uit

Je kunt op straat, op school, of op internet door criminelen gevraagd worden om je pinpas en pincode uit te lenen. Doe dat nooit, want je rekening wordt gebruikt om geld wit te wassen. En dat is strafbaar. Kijk voor meer informatie op Pasopjepas.nl.

Kijk ook eens bij:

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!