Dé handleiding voor als je op jezelf gaat wonen

Spannend!

Voor het eerst op jezelf wonen is spannend, er komt van alles op je af en je staat voor een heleboel veranderingen. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en daarom hebben wij een handleiding gemaakt om jou een helpende hand te bieden tijdens deze spannende periode.


#1 Financiën

Als je op kamers gaat wonen komt er veel op je af en verandert er een heleboel, zo ook financieel. 

Voordat je op kamers gaat wonen is het handig om eerst na te gaan wat op jezelf wonen eigenlijk kost. Er is natuurlijk een kans dat je nog niet precies weet wat je inkomsten en uitgaven gaan zijn, logisch. Wanneer je op jezelf woont kun je ongeveer de volgende maandelijkse kosten verwachten. Deze resultaten zijn voortgekomen uit het studentenonderzoek van Nibud in 2017.

  • Huur: 417 euro
  • Boodschappen: 181 euro
  • Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro
  • Vervoer (naast de studenten ov-kaart ): 63 euro
  • Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro
  • Kleding en schoenen: 47 euro
  • Zorgverzekering: 106 euro
  • Telefoon abonnement: 26 euro

Een begroting maken helpt om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven, onderstaand invulschema is een handig instrument om je financiële situatie snel inzichtelijk te maken: 

Wil je meer weten over financiën en studeren? Klik dan op deze link om naar Nibud te gaan: https://www.nibud.nl/consumenten/levenssituaties/studeren-levenssituaties/


#2 Administratie bijhouden

Je bent uit huis, yes! Wanneer je op jezelf woont is het belangrijk dat je je financiën goed bijhoudt.

Om je daadwerkelijke kosten in kaart te brengen moet je je inkomsten en uitgaven bijhouden. Vooral in de eerste maanden is dit belangrijk. Wanneer je nieuw op jezelf woont heb je namelijk nog geen idee wat je daadwerkelijke maandelijkse uitgaven gaan zijn.  Even een terrasje met vrienden, die hele leuke schoenen die je per se moet hebben: ongemerkt geef je meer geld uit dan je denkt. Na een maand of twee weet je wat je besteedt aan verschillende, dagelijkse uitgaven.

Je uitgaven kun je onderverdelen in 3 soorten:

Vaste lasten:

Vaste lasten betaal je met een vaste regelmaat. Vaak betaal je steeds hetzelfde bedrag. Dit zijn dingen zoals de huur, verzekeringen en abonnementen.

Reseveringsuitgaven:

Reseveringsuitgaven komen niet elke maand terug maar zijn wel belangrijk. Kleding, schoenen, meubilair en vakanties vallen hier o.a. onder. 

Huishoudelijke uitgaven:

Huishoudelijke uitgaven doe je elke week. Dit zijn de boodschappen. Maar ook dingen als cadeautjes, de kapper en roken vallen hieronder. 

Een goede manier om je inkomsten en uitgaven bij te houden is een kasboek. In een kasboek staan alle inkomsten en uitgaven gedurende de maand. Er zijn verschillende manieren om een kasboekje bij te houden. Dit kan bijvoorbeeld in een boekje, online of via een app. Welk digitaal kasboekje je kiest, is afhankelijk van je wensen. Maak voordat je kiest eerst een vergelijking tussen verschillende kasboeken. Dat kan met onderstaande tool van Wijzer in geldzaken. Deze link brengt je naar de site!

https://www.wijzeringeldzaken.nl/huishoudboekjes/

De contante betalingen worden via een digitaal kasboekje niet bijgehouden, een papieren kasboekje is daarvoor een goede aanvulling. 


#3 Sparen

Leuk hoor, studeren en je eigen stekkie. Maar grote kans dat je je nieuwe studentenleven behoorlijk in je portemonnee voelt. Studiekosten hier, een borrel daar, en dan moet je ook nog eens huur betalen. Als student zijnde is je rekening zeker niet altijd rijkelijk gevuld. Studenten staan er om bekend dat ze vaak moeilijk rond komen. Toch is het natuurlijk niet ideaal wanneer je de laatste dagen alleen maar noodles kan eten, en misschien wil je wel op vakantie met je vrienden. Met deze bespaartips krijg je meer grip op je uitgaven.

Waar lekt de kraan?

Wil jij geld besparen? Dan is het verstandig om je kasboekje bij te houden. Hierdoor kun jij ontdekken waar je het beste op kunt besparen. Vaak kom je erachter dat het ligt aan de kleine dingen. Een broodje op station halen of biertjes met vrienden kost je al gauw zo’n 40 euro per week. Kijk wat je hierin kunt veranderen, neem bijvoorbeeld je eigen brood mee of nodig je vrienden thuis uit voor een biertje. 

Zet een vast bedrag opzij 

Een goede manier om te sparen is om elke maand een vast bedrag op zij te zetten. Nibud heeft hiervoor een belangrijke vuistregel: spaar iedere maand 10% van je netto inkomen. 

Gebruik je studentenkorting

Maak gebruik van de kortingen die je krijgt met je studentenpas. Op de site  www.studentenkorting.nl  kun je deze kortingen gemakkelijk vinden. Je kan lokaal zoeken naar kortingen waardoor je de kortingen bij jou in de buurt ziet.


#4 Juridische zaken

Je huurovereenkomst

Kamer gevonden? Tof! Waarschijnlijk teken je dan heel binnenkort een huurovereenkomst. Huurovereenkomsten zijn vaak lange en ingewikkelde documenten waar je het liefst direct jouw handtekening onderzet. Het is echter heel belangrijk dit goed door te lezen zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Wij vertellen je daarom graag op welke punten je moet letten bij een huurovereenkomst.

  • Gegevens van huurder en verhuurder
  • Adres en omschrijving van de woning
  • Duur en ingangsdatum
  • Huurprijs
  • Betalen van de huur: Wanneer en hoe?
  • Borg
  • Staat van de woning
  • Onderhoud
  • Verzekeringen afsluiten?
  • Gebruik maken van voorzieningen
  • Gedragsregels voor bewoners
  • Opzegtermijn van de huur

Student op kamers: Je rechten en plichten

Huurtoeslag, administratiekosten, onderhuur.. Als student kom je vaak voor het eerst in aanraking met huren en de rechten en plichten die daarbij horen, zonder hierover uitleg te krijgen. Aangezien je als huurder van een studentenkamer voor veel zaken afhankelijk bent van je huisbaas, is het belangrijk om te weten wat je van hem kunt vragen en wat jouw verantwoordelijkheden zijn. Wil je bijvoorbeeld weten of je een reparatie zelf moet doen? Of wil de verhuurder graag dat je de woning verlaat en wil je weten of dat zomaar kan of niet? Wij hebben een aantal veel voorkomende vragen beantwoord:

1.     Mag de verhuurder onaangekondigd binnenlopen?         

Nee. Alleen op afspraak. Wanneer de verhuurder toch onaangekondigd binnen komt is hij schuldig aan huisvredebreuk. Huisvredebreuk is een strafbaar misdrijf. 

2.     Wie moet reparaties uitvoeren?   

Jij en de verhuurder. Kleine reparaties doe je zelf. Grote reparaties en groot onderhoud doet de verhuurder. Zelf gemaakte schade, repareer je zelf. Verricht de verhuurder toch kleine reparaties, dan mag hij de kosten aan jou doorberekenen.

3.     Wanneer mag de verhuurder mijn huur opzeggen?  

Bij het niet nakomen van je verplichtingen, je moet je gedragen als een goede huurder. Hieronder vallen o.a. het op tijd betalen van je huur en het niet wekelijks geven van  luidruchtige feestjes tot diep in de nacht (????) . De verhuurder mag de huur ook opzeggen als hij de woonruimte zelf dringend nodig heeft. Bijvoorbeeld voor zijn eigen gezin of omdat hij de woning wil slopen of renoveren. Wel moet dan een afweging gemaakt worden: weegt het belang van de huurder zwaarder dan jouw belang?

4.     Betaal ik niet te veel? 

Als er achterstallig onderhoud is zou dat kunnen. Dan mag je tijdelijk minder of geen huur betalen, maar laat je daarover dan wel goed voorlichten door een juridische hulpverlener. Wij horen vaak dat studenten te veel betalen voor hun kamer, dat betekent dat de huurprijs hoger is dan wettelijk mag; hartstikke zonde van je geld natuurlijk. Als je huur te hoog is kan je huurverlaging afdwingen, slim om even te checken dus. Klik op de link! https://www.huurcommissie.nl/onderwerpen/huurprijs-en-punten

5.     Heb ik recht op huurtoeslag?       

Of je recht hebt op huurtoeslag hangt af van veel factoren: Je leeftijd, je inkomen, je huurprijs, of je kinderen hebt en of je huurwoning zelfstandig is. Aan deze factoren hangen ook nog een aantal regels. Alle voorwaarden kun je terugvinden op de site van de rijksoverheid (link hieronder)

Er zijn nog zeeën aan informatie als het op huren aankomt, wil je hier nou meer informatie over? Bekijk deze pagina van de rijksoverheid! Je vindt hier alle ins en outs wat betreft het huren van een woning/kamer.  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning


#5 Huishouding

Hotel mama versus chez moi

Koken, wassen, schoonmaken: allemaal dingen waar je het liefst zo min mogelijk tijd aan wilt besteden. Wanneer je het ouderlijk nest verlaat moet je dit allemaal zelf gaan doen. Grote kans dat je ouders het voor je deden: een maaltijd die voor je klaarstaat, kleding gewassen en gevouwen in de kast en je vieze borden weer ineens weer schoon. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het best even wennen is, veel andere prioriteiten en weinig ervaring in het doen van de huishouding werken hier niet aan mee. 

Alle activiteiten die worden gedaan om je leefsituatie tot stand te houden, vallen onder het huishouden. Om het huishouden goed te laten draaien, moeten er bijvoorbeeld boodschappen worden gedaan en moet er worden schoongemaakt. Ondanks het drukke studentenleven zul je hier dus echt tijd voor moeten maken. Wij delen de allerbeste tips zodat jij een huishouding runt dat op rolletjes loopt en tijd overhoudt voor leuke dingen!

Kooktips

  • Zorg voor een voorraad basisproducten zoals; rijst, pasta, couscous, aardappelen, verschillende kruiden die je vaker gebruikt, diverse houdbare en- of diepvries producten. 
  • Doe één keer per week boodschappen; wanneer je een weekplanning maakt voor het ontbijt, lunch en avondeten hoef je minder vaak  naar de supermarkt. Zo voorkom je onnodige uitgaven, vaak wanneer je trek hebt ga je naar de supermarkt en koop je veel onnodige dingen.
  • Eet volgens seizoenen; bepaalde soorten fruit en groeten zijn seizoensgebonden. Wanneer je hier rekening mee houdt bespaar je geld en smaakt het ook nog eens beter. 
  • Kook in grotere hoeveelheden; zorg ervoor dat je één van je favoriete gerechten maakt en hier meerdere maaltijden uit kunt halen. Zo kan je het overige eten in vriezen en later nog een keer nuttigen. 
  • Probeer zo veel mogelijk thuis te borrelen; wanneer je groot en deels thuis of bij vrienden gaat borrelen bespaar je veel geld. Vaak kun je voor één of twee drankjes in een horecagelegenheid al een fles wijn of meerdere biertjes in de supermarkt kopen.  
  • Eet regelmatig met vrienden en huisgenoten; je bespaart zo geld en het is tevens een stuk gezelliger. 

Lijst supermarkten goedkoop naar duur:

  1. Jumbo
  2. Lidl
  3. Aldi
  4. Albert Heijn
  5. Plus
  6. Coop
  7. Spar 

Schoonmaaktips

  • Pak alle benodigdheden 
  • Begin met het opruimen van rondslingerende rommel. 
  • Gebruik tijdens het stoffen een katoenen doek, oud T-shirt of kussensloop of microvezeldoekjes
  • Voer het stoffen uit voordat je hier met een nat doekje langs gaat
  • Stofzuig voordat je gaat dweilen
  • Stofzuig en dweil tactisch, zodat je niet door het schoon gemaakte gedeeld heen hoeft te lopen
  • Maak van boven naar beneden schoon
  • Bewaar het gedeelte met de meeste bacteriën en viezigheid voor het laatst

Wastips:

  • Haal je was op tijd uit de wasmachine
  • Kijk op je kleding naar het waslabel
  • Gekleurde en donkere was apart wassen
  • Reinig de wasmachine regelmatig ongeveer één keer per twee/drie maanden
  • Koop een waszak voor je kwetsbare kleding
  • Zoek goedkoop wasmiddel, omdat je regelmatig wast kan dit een aanslag zijn op je maandelijkse uitgaven.