Ik zeg vaak dat ik mij goed voel omdat ik bang ben dat anderen mijn gezeur zat worden.
Ik functioneer best oké, ik zou mij wel aanstellen.
Ik ben bang dat mensen denken dat mijn depressie over is als ik gezellig doe.
Ik weet niet waarom ik mij zo voel, ik heb het mijzelf vast aangepraat.
Ik kan niet depressief zijn want ik heb geen goede reden.
Ik wil niks voelen want ik haat mijn gevoelens.
Ik weet dat hoe meer ik mijzelf tegenwerk hoe meer het negatieve toeneemt.
Ik weet dat het accepteren van deze gevoelens alles een stuk makkelijk zou maken.
Wat zou het fijn zijn om te kunnen denken: Hey! Het is oké.

 

Hey, het is oké, maak depressie bespreekbaar

De Hey campagne wil mensen bewegen zich niet af te sluiten, maar juist over depressie te praten.

“Met deze campagne wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) depressie bespreekbaar maken. Dat is belangrijk, want in Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie. Het ministerie heeft onlangs een peiling laten doen onder risicogroepen. Daaruit blijkt dat jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar) met een depressie of depressieve gevoelens wel over hun situatie willen praten. Maar de overgrote meerderheid vindt het lastig om zelf het gesprek te beginnen. Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen.”

 

Iedereen kan te maken krijgen met een depressie.

Een aantal voordelen van praten over een depressie:

  • Je hoeft je depressie niet meer te verbergen en hebt hier dus geen zorgen meer over.
  • Je omgeving durft ook sneller open tegen jou te zijn.
  • Je kan in de toekomst makkelijker om hulp vragen.
  • Je omgeving oordeelt vaak minder hard als ze weten wat er aan de hand is.

Zowel voor mensen met een depressie als voor hun omstanders is het vaak lastig om te praten over depressie. Hierdoor hebben veel mensen het gevoel dat zij er alleen voor staan. Hey is de aanmoediging om het gesprek over depressie aan te gaan.

 

Iedereen heeft het recht om gehoord te worden. Het is zo belangrijk om te praten over je gevoelens en je niet te schamen voor het feit dat je depressieve gevoelens hebt. Het bijzondere is dat wanneer je de moed vindt om te praten over je gevoelens, je zal ontdekken dat er zoveel meer mensen zijn die zich hierin herkennen. Juist dat contact kan heel waardevol zijn.

 

Wij organiseren 6 februari een thema-avond waar wij het gaan hebben over werkdruk, burn-out en depressie. Het is een avond met informatie, interactie en ruimte om te praten. Wij hopen een plek te creëren waar iedereen zich veilig genoeg voelt om te zeggen wat hij/zij denkt en/of voelt.

Heb jij last (gehad) van een depressie of burn-out, heb jij er mee te maken in je omgeving of ben je geïnteresseerd in het onderwerp? Kom dan naar de thema-avond.

Klik hier om naar de Facebookpagina van het evenement te gaan.

Voor meer informatie over de campagne: Heyhelpt.nl