Door Michel Brongers

Op vrijdag 10 maart kreeg ik de kans om een dag mee te lopen bij Jimmy’s Groningen. Mijn naam is Michel Brongers, docent Pedagogisch werk bij het Noorderpoort, Gezondheidszorg & Welzijn te Groningen. In het kader van professionaliseren en verbinding met het werkveld lopen docenten jaarlijks een dag mee in het werkveld. Via een student van mij kon ik dit doen bij Jimmy’s. Ik startte de dag met de wens om te ervaren hoe de sterke visie van Jimmy’s er in de praktijk tot uiting komt.

Nadat ik welkom was geheten door de jongeren en Elroy werd mij al snel duidelijk dat geen dag hetzelfde is bij Jimmy’s. Vandaag op het programma: een politiek debat met de jongerenafdelingen van politieke partijen en een game evenement. Bij de vraag wat het politieke debat precies inhield antwoordde Elroy: dat kun je het beste vragen aan de jongere die dit organiseert. Voor mij het eerste voorbeeld dat Jimmy’s uitgaat van de interesses, kwaliteiten en wensen van de jongeren die er komen en zij hierin worden gesteund. Gedurende de middag raakte ik aan de praat met verschillende jongeren binnen Jimmy’s. Van jongeren die met een hulpvraag binnen waren gekomen tot stagiaires en vrijwilligers, iedereen was even open en gastvrij en allen wisten mij goed duidelijk te maken wat de kracht is van Jimmy’s: “je bent je eigen doelgroep, we helpen elkaar en zoeken onderling naar verbinding. Samen zijn wij Jimmy’s”. Een stagiair liet mij als voorbeeld een mail zien van een jongere met de wens om een specifieke workshop op te zetten. De stagiair vertelde mij hoe dicht dit bij zijn eigen leerdoelen stond en liet merken echt zin te hebben om dit met de aanvrager op te pakken. Tussendoor kwamen er drie jongeren binnen lopen met een korte hulpvraag, welke werden geholpen door een stagiaire. Na verschillende gesprekken met jongeren te hebben gevoerd zat ik zo op de helft van mijn dag en stond de politieke bijeenkomst op het punt van beginnen.

Ik was zeer aangenaam verrast hoe veel jongeren zich in de ruimte van Jimmy’s hadden verzameld. Even snel geteld kwam ik op zo’n 36 man. Het debat werd door een jongere zelf geleid. De jongeren kregen een voor een stellingen voorgelegd waarna ze voor of tegen konden stemmen. De debatleider leidde het debat vervolgens in goede banen. Erg mooi vond ik het om te zien hoe groot ook hier weer de betrokkenheid van de jongeren was.

Rond 19:00u zat mijn docentenstage er op bij Jimmy’s. De conclusie? Ik heb met eigen ogen mogen ervaren dat peer support echt werkt. Als je er maar voor zorgt dat de faciliteiten goed zijn: een functionele ruimte en een gepassioneerde beroepspracht die de vrijheid krijgt om op professionele wijze leiding te geven aan en binnen Jimmy’s!

Met vriendelijke groet,

Michel Brongers

Docent Pedagogisch werk,

Noorderpoort Gezondheidszorg & Welzijn