SMARTPHONES: ZORG OF ZEGEN?

15 Juni 2018

Een gezondere relatie met je smartphone? #hoedan

“’s Ochtends nog voor je uit bed bent op je telefoon kijken wat je gemist hebt terwijl je sliep. Of even op Instagram tot de trein er is, om de rest van de reis foto’s van je vrienden te blijven liken. Jongvolwassenen zijn steeds vaker verslaafd aan sociale media, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).” aldus een bericht op NOS.nl op donderdag 17 mei.

De afgelopen maand onderzochten 40 bovenbouwleerlingen (HAVO en VWO 4) van het Montessori Lyceum in Groningen onze relatie met smartphones. Als primair onderzoeksinstrument gebruikten ze een fotocamera. Het leverde tientallen indrukwekkende foto’s op. Docenten die ook stiekem in de les zitten te appen. Bejaarden die ook verslingerd zijn. Mensen, die turend op hun mobieltje, achteloos aan iemand voorbij lopen die om hulp vraagt. Bij hun onderzoek werden ze bijgestaan door social engineer en fotograaf Ritzo ten Cate, bekend van onder andere zijn ‘telefoonzombie-fotoserie’ Caught in the App.

Op vrijdagavond 15 juni delen de leerlingen de verhalen, hun verwonderingen en zorgen. En ze nodigen u uit om mee te denken over hoe we onze relatie met onze smartphone gezonder kunnen maken. Want, ja, dat moet. En wel nu. Verwacht dus een avond met smartphones die wél energie geeft.

Het programma start om 19:45 en duurt tot 21:00 uur. Na afloop is er mogelijkheid om te borrelen en te brainstormen.