Vijf jaar geleden ontstond Jimmy’s: een laagdrempelige plek waar jongeren elkaar via peer support helpen met diverse vragen en ondersteunen met initiatieven. Met slechts één betaalde kracht, vijftien vrijwilligers en een aantal stagiaires die allemaal een verschillende achtergrond hebben, vormt Jimmy’s een veelzijdige community. Het concept is zo succesvol dat het inmiddels ook is uitgerold in steden als Leeuwarden, Stadskanaal, Doetinchem, Nijmegen, Hoogezand, Winschoten en Sittard. MJD neemt samen met filiaalmanager Elroy Eefting een kijkje in de keuken van de Groningse vestiging.

logo muur

Vragen
In het pand aan de Hereweg kunnen jongeren van twaalf jaar en ouder terecht met allerlei vragen en problemen. Niet alleen jongeren die in Groningen wonen, maar ook jongeren die in de stad studeren, uitgaan of winkelen. Door deze gevarieerde samenstelling komen er verschillende vragen binnen, zowel op het gebied van vrijetijdsbesteding als praktische zaken, bijvoorbeeld: “kun je even naar mijn cv kijken; hoe moet ik solliciteren; waar kan ik solliciteren; hoe vind ik een kamer; ik heb problemen met mijn huurbaas; mijn borg was wel heel hoog, wat kan ik doen? Daaruit voortvloeiend: ik heb eigenlijk een bijbaan nodig; ik zit tussen twee studies in, hoe ga ik dat nou redden; ik heb schulden; of ik wil weer studeren, hoe ga ik dat regelen?”

elroy voor pand

Daarnaast komen er vragen die meer gericht zijn op persoonlijke of emotionele ontwikkeling zoals seksualiteit, experimenteren met drugs, eenzaamheid en opgroeien. “Dat zijn geen vragen waarmee jongeren hier binnen lopen, maar vragen die ontstaan in de community. Doordat jongeren hier al een tijdje meedraaien of elkaar kennen, wordt het besproken in de zitzak of aan de lunchtafel.” Ook zijn er vragen over het organiseren van workshops, evenementen en bijeenkomsten.
Peer support
Verrassend genoeg zijn het niet altijd de professionals die de vragen beantwoorden. Door het toepassen van ‘peer support’ helpen de jongeren elkaar. “Als je iemand een vraag stelt, kun je dat het beste bij iemand van je eigen leeftijd doen”, vertelt Elroy. ”Iemand bij wie je je oké voelt, en niet meteen bij een professional die een intake doet of die een doelstelling heeft vanuit de gemeente, veiligheid, de politie of voorlichting.”

Stagiaires en vrijwilligers bij Jimmy’s worden opgeleid tot jongereninformatiemedewerker (een Jimmy) en krijgen trainingen door professionals én young professionals. Dat zijn jongeren die zelf ook bij Jimmy’s hebben meegedraaid of ervaring hebben vanuit hun studie. Elroy noemt als voorbeeld een jongen die Toegepaste Psychologie heeft gestudeerd. “Die geeft hier de training train de ‘workshopleider’ aan jongeren hier.” Aanvankelijk deed hij dat vrijwillig en vanuit stage, “maar hij is nu op dat punt in zijn leven dat hij zijn eigen bedrijfje is begonnen: een trainingsbureau. Dus dan heb ik de keus om hem in te vliegen en vragen om trainingen te geven of om een nieuwe stagiaire te vragen een nieuwe training te geven”, vertelt Elroy.

in jimmys“Iedere vraag is een zoektocht naar het antwoord”
Wanneer jongeren met een vraag komen waar de Jimmy-medewerkers geen oplossing voor hebben, wat volgens Elroy vaak voorkomt, zeggen de Jimmy’s nooit dat ze niet kunnen helpen. “Iedere vraag is een zoektocht naar het antwoord en dat betekent niet dat we ons hier als hulpverleners of als dienstverleners gaan opstellen. De insteek is: we gaan samen met jou op zoek. Als je samen een zoektocht start, kun je iemand altijd helpen.” De filiaalmanager vertelt dat het belangrijk is om iemand welkom te heten en de jongere te laten praten. “Dat is een heel belangrijk iets: welkom heten, iemand zich op zijn plek te laten voelen, laten merken dat-ie erbij hoort. Aanbieden dat diegene van alle faciliteiten gebruik mag maken, zoals de laptop, de printer en het netwerk.” Wanneer de Jimmy-medewerkers het niet weten, kijken ze wie ze dan wel kunnen bellen.

Onderschat en Jimmy’s X
Dankzij die faciliteiten worden erg bijzondere en leerzame projecten opgestart. In 2013 bracht Jimmy’s een verzamelalbum – Onderschat – uit met jong muzikaal talent uit Groningen. Een professionele vormgever maakte de albumcover en de release werd gevierd met een show in poppodium Simplon.

Elroy was zelf ook actief betrokken bij dit project. Nadat hij vol enthousiasme riep: “Wauw, dat gaan we regelen!” sprong hij er inhoudelijk volledig in en werd hij naast jongerenwerker ineens ook producent. Het project leverde echter veel stress op. Niet alleen was het spannend om het geld en de mensen bij elkaar te krijgen, hij maakte zich tevens zorgen over de kwaliteit. “Er zijn ook botsingen in de club geweest. Iemand zei: ‘ik stop er even mee, het vreet nu teveel aan mij.’ Daar baal ik dan ook weer van. Dan denk ik: wauw dat is een succes en echt kicken geweest.Iedereen heeft ervan geleerd. Maar tegelijkertijd moet ik ook leren fouten te maken en iets meer aan de jongeren overlaten.”

Een ander succes is Jimmy’s X, dat tijdens een rustige zomer werd georganiseerd door een bouwkundestudent. “Er was hier een karaoke-avond geweest, een lan-party en een jamsessie. Hij zei: ‘Laten we nou eens 4 à 5 activiteiten pakken, dat communiceren onder één merk, Jimmy’s X, en die activiteiten promoten.’ Al die hele kleine activiteiten kunnen op elkaars ding meeliften. Er ontstaat een club omheen. Lan-party-mensen gaan samen iets doen met muziekmensen. Dat is zo gaaf en staat dan niet in de krant, maar die gast heeft het wel voor elkaar gekregen, terwijl het een heel verlegen jongen is. Tegelijkertijd brengt hij verschillende disciplines bij elkaar en krijgt hij dat van de grond.“

“Een Vindicat’er die van punkrock houdt en een buldog heeft”
Die projecten komen echter niet van de grond zonder de vrijwilligers van Jimmy’s. In de Groningse vestiging zijn zo’n vijftien jongeren vrijwillig werkzaam. Hoewel de organisatie soms ook actief nieuwe vrijwilligers werft, worden de meeste nieuwe collega’s gevonden in het pand zelf. Wanneer iemand Jimmy’s binnenstapt en iets toevoegt aan de diversiteit van het team wordt hij of zij uitgenodigd om als vrijwilliger aan de slag te gaan.
elroy bank
Volgens Elroy bestaat het team uit jongeren die op het HBO en MBO studeren, werkloos zijn, tussen twee studies in zitten of juist van het voortgezet onderwijs komen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar een mooie mix in seksuele geaardheid en afkomst, introverte en extraverte mensen, mannen en vrouwen, en jongeren uit en van buiten de stad. “Je kunt nooit een perfect plaatje hebben. We hebben ooit een keer een advertentie gemaakt waarin we op zoek waren naar een Vindicat’er die van punkrock houdt en een buldog heeft. We proberen die diversiteit wel te stimuleren.” Een recept voor een goed lopend project, dat blijkt.

Tekst: Saskia Evers
Foto’s: Mart Bosgraaf

hangbord