Nee, niet ík ben geweldig, maar dat zijn de jongeren die een geweldig idee voor een ander bedenken. Want dat is namelijk waar dit hele initiatief omdraait. Jongeren krijgen de kans om hun geweldige ideeën, waarmee ze een stukje bijdragen aan de maatschappij, ook werkelijk te gaan uitvoeren.

Wat is Ik Ben Geweldig? IBG is een jongerenactiveringsprogramma ontwikkeld door NJR en VSBfonds. Door coaching, training en een financiële bijdrage worden jongeren ondersteund bij het doen van iets goeds voor een ander.

Hoe werkt Ik Ben Geweldig? Jongeren kunnen online een aanvraag doen op de website. Deze aanvraag gaat vervolgens naar het hoofdkantoor van Ik Ben Geweldig in Utrecht. Hier krijgt één van de stagiaires de aanvraag toegewezen en wordt gekeken of de aanvraag volledig genoeg is of dat er nog dingen aangepast moeten worden om het binnen de voorwaarden te laten voldoen. Als de aanvraag is goedgekeurd neemt één van de stagiaires contact met je op. Zij/hij zal de jongere vanaf dat moment verder begeleiden in het organiseren van de activiteit. Ook zal je tegen deze tijd het welkomstpakket thuis gestuurd krijgen en heb je waarschijnlijk de subsidie ontvangen waarmee je je activiteit werkelijkheid kan laten worden.

Zelf zet ik me ook in voor Ik Ben Geweldig. Niet in Utrecht, maar in Groningen. Toen ik een gesprek had met mijn stagebegeleider vroeg hij me al vrij snel of ik mij met Ik Ben Geweldig wilde bezighouden in Noord-Nederland. Na een kleine uitleg werd ik erg enthousiast en heb ik volmondig ja gezegd. Het zou vooral gaan om het werven van ideeën en het begeleiden van jongeren in hun activiteit.

Mijn stage bij Jimmy’s zit er nu bijna op, maar ik kan zeggen dat ik met veel plezier voor Ik Ben Geweldig heb gewerkt. Helaas zijn er niet zoveel aanvragen uit het noorden gekomen als dat we hadden gehoopt, dat is jammer. Maar gelukkig mocht het jaar afgesloten worden met een hele toffe aanvraag vanuit Winschoten!

Één van de mooiste aanvragen bij Ik Ben Geweldig ooit, vind ik toch de jongen die rozen uitdeelde op straat. Hij zag regelmatig dames lopen op straat waarvan hij vonden dat ze veel te onzeker waren dan dat nodig was. Hij wilde hen laten weten met een roos dat ze goed zijn zoals ze zijn en dat ze niet onzeker hoeven te zijn. Wel een beetje ‘tricky’, want het moest niet gaan lijken alsof hij ze allemaal wilde versieren. Maar dat ging hartstikke goed, want de dames kregen grote glimlachen op hun gezicht. Deze actie had zoveel succes dat het jaren daarna is herhaald.

Lees je dit en wil je zelf ook een aanvraag doen of meer informatie over Ik Ben Geweldig? Kijk dan even op de website www.ikbengeweldig.nl!