Veel jongeren weten nog niet wat ze willen met hun leven. Ze moeten al vroeg keuzes maken die grote impact hebben in hun verdere leven. Nick Kijf (25) introduceert een nieuwe methode die je kan helpen bij het ontdekken van je ikigai. Ikigai? Wat is dat?

Nick: “Ikigai betekent letterlijk: de reden waarom je uit bed komt in de morgen. Het is dus je motivatie om elke dag weer door te gaan. Je ikigai is onder te verdelen in vier groepen: passie, missie, beroep en roeping. Dit klinkt veel zweveriger dan het is. Het gaat namelijk over waar je van houdt, waar je goed in bent, wat je beroep is en wat de wereld nodig heeft. Dit kun je allemaal zien in het ikigai-model.”

ikigai-1

Het vinden van je ikigai start in de linker cirkel. Je kijkt eerst naar waar jegoed in bent, je talenten. Dit kan je ook aan anderen vragen, omdat het lastig kan zijn om dit over jezelf te zeggen. Vervolgens kijk je of die talenten ook aansluiten bij waar je van houdt, de bovenste cirkel. Je kan namelijk wel goed zijn in scheikunde, maar als je er niet van houdt heeft het geen nut voor je ikigai. Datgene waar je goed in bent én waar je van houdt, dat is je passie.

Vervolgens kijk je naar datgene wat de wereld nodig heeft, de rechter cirkel. Kan jij met je passie iets toevoegen aan de wereld? Dat zou je beroep moeten worden, de onderste cirkel. Lukt dit? Dan heb jij je ikigai gevonden!

Nick: “Ik ontdekte het model dankzij een ontmoeting met een hoogleraar op de Galapagos eilanden. Hij vertelde dat we de passie kwijt zijn geraakt in onze maatschappij: ‘We’re in a dead end job’. We zijn alleen maar bezig met geld verdienen. Met een klein gebaar kun je al veel veranderen in iemands wereld. Die acht uur die je werkt kun je het best besteden aan werk dat je leuk vindt, waar jij iets mee kunt bereiken en misschien zelfs wel de wereld mee kunt helpen. Dit hoeft niet groot te zijn. Iets oppakken wat een oude oma heeft laten vallen kan voor haar al haar hele dag opfleuren. Voor jou lijkt het klein, maar voor een ander is het iets groots.”

Het ikigai-model is er voor iedereen, maar Nick richt zich vooral op jongeren. “Jongeren worden al vroeg gevraagd om keuzes te maken die invloed hebben op de rest van hun leven. Hierbij kun je denken aan het vakkenpakket en de studiekeuze. Veel jongeren zijn er dan nog niet eens achter wat ze nou werkelijk leuk vinden in het leven. Daardoor kiezen ze vaak voor verkeerde studies, of ze stoppen halverwege. Dit kan zich meerdere keren achter elkaar herhalen.” De jongere heeft geen duidelijk doel voor ogen waar hij voor wil gaan in het leven. Dit herkende Nick ook in zijn leven en hij wil daar iets aan doen. Dankzij ikigai kunnen jongeren ontdekken wat ze willen, waarvoor zij uit bed willen komen in de ochtend.

Nick: “Ik heb een poos rondgelopen en gedwaald, niet wetend wat ik moest doen. Ik koos voor de pabo want het leek me wel leuk, maar niet omdat ik het graag wilde. Veel mensen lopen rond met het ‘ik moet wat’- gevoel. Daardoor verliezen we het ‘waar ben ik goed in’ uit het oog.” En dat wil hij veranderen. Dit gaat hij doen door workshops te geven vanuit zijn stage bij Jimmy’s. De eerste workshop vond plaats tijdens Let’s Gro en het was erg geslaagd. Jimmy’s uit andere steden hebben het er al over dat ze ook de workshop willen gaan geven. Nick hoopt zoveel mogelijk mensen te bereiken: “Als een waterrimpel: ik zet het aan in Groningen, maar uiteindelijk zou het in heel Nederland gebruikt kunnen worden.”