paulienstuut

Het is deze week: Nationale Week Zonder Vlees

Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees.
Zoals de naam het al zegt houdt dit in dat er deze week gevraagd wordt om geen vlees of vis te eten. Ook geeft dit de mogelijkheid om de wereld van de plantaardige keuken te ontdekken, waarbinnen verrassend lekkere opties zijn.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetariër te worden. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals gezondheidsoverwegingen, dierenleed, de bio-industrie of omdat iemand simpelweg vlees niet zo lekker vindt.
Om nog meer mensen te bereiken is deze actie ingezet.

Het doel van dit initiatief is om Nederland ervan bewust te maken wat de positieve gevolgen zijn van minder vlees eten en ook hoe gemakkelijk een dagje zonder vlees of vis kan zijn.
Natuurlijk zou het mooi zijn wanneer mensen het na deze week doorzetten, al is het maar voor 1 dag in de week.

Om hierbij te helpen vindt deze week ook de Vegetarische Restaurantweek plaats. Dit houdt in dat een selectie van restaurants in heel Nederland een speciaal vegetarisch aanbod hebben voor tijdens de lunch en het diner, waaronder dus in Groningen. > de mogelijkheden daarvan vind je hier <

Ook in de kantines van diverse bedrijven, scholen en benzinestations wordt er een vergroot aanbod van vegetarische gerechten aangeboden.

Hieronder wat feitjes:

 • Wanneer je 1 dag geen vlees eet bespaar je de 1.476 liter water. Want al dit water is nodig geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees.
  Wanneer je 1 week geen vlees eet, staat dat gelijk aan het besparen van 7 maanden douchewater.
 • Wanneer je 1 dag geen vlees eet bespaar je de 1.740 gram CO2 uitstoot. Want dit is allemaal nodig geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees.
  Wanneer je 1 week geen vlees eet, staat dat gelijk aan het besparen van 114 km autorijden.
  Ook bespaar je dan de uitstoot waar een boom 7 maanden voor nodig heeft.
 • Vlees (voornamelijk rood vlees) vergroot de kans op chronische ontstekingen.
 • Vlees heeft een hoge concentratie verzadigd vet en slecht cholesterol. 100 gram gemengd gehakt bevat 8,2 gram vet.
 • Rood vlees staat op de lijst met kankerverwekkende middelen, naast roken en alcohol. Vooral bewerkt vlees, zoals vleeswaren, bacon, paté, ham, filet americain en leverworst vergroten de kans op hartklachten en kanker.
 • De dieren die gebruikt worden om ons te voorzien van vlees, hebben over het algemeen geen leuk leven. Wanneer je wel vlees wilt kopen, kun je dit daarom beter doen bij biologische boeren, want hier zijn betere leefomstandigheden.
 • Het consumeren van vlees is een belangrijke bijdrage aan de opwarming van de aarde.

De Nationale Week Zonder Vlees is 5 t/m 11 maart. Doe jij ook mee?