Tijdens Let’s Gro vindt de workshop Slim Rijk plaats. Deze workshop staat in het teken van de deeleconomie, waarin delen en slim omgaan met producten centraal staat. Roisin en Leon zijn twee van de jonge sprekers. Zij zijn actief op het gebied van duurzaamheid, zelfredzaamheid en brengen hun passie graag over op andere jongeren.
Roisin (24) studeert sociologie en in haar vrije tijd werkt ze bij de Weggeefwinkel. “Mensen hier gratis spullen kunnen brengen en halen. Het is heel laagdrempelig en er komen mensen uit alle lagen van de samenleving. Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten, ze hebben vaak een verhaal te vertellen. We willen laten zien dat je ook zonder geld goede producten kunt krijgen en willen verspilling tegengaan. Zelfs kapotte apparaten nemen we aan. Er zijn altijd wel mensen die daar weer wat mee kunnen. Maar geen printers meer graag! We willen daarnaast ook laten zien dat mensen zoiets zelf kunnen opzetten. Je kunt zo een weggeefplek oprichten bij jou in de buurt. We zijn geen officiële organisatie, maar men weet ons wel te vinden. Jongeren komen hier bijvoorbeeld hun snuffelstage doen. Mijn ambitie is dat er in 2050 een einde is aan de wegwerpmaatschappij en nutteloze overproductie; dat mensen duurzamer leven.”
Leon (20) was 15 jaar toen hij begon als vrijwilliger bij technisch en creatief jeugdcentrum SCN in Groningen. Inmiddels heeft zijn werk met jongeren op de afdeling motortechniek geleid tot een opleiding tot pedagogisch werker. “Er zijn verschillende ruimten, zoals de studio, de gymzaal en de elektronica- en motorwerkplaats. Aan kinderen en jongeren bieden we veel mogelijkheden om dingen uit te proberen en te ontdekken wat hun passie is. We leren ze om creatief problemen op te lossen. Hier komen allerlei jongeren, zowel uit de wijk als uit Groningen en Haren; een leuke mix. Ik vind het supervet om te helpen en een voorbeeld te zijn voor jongeren. Ik zie jongens een motor in elkaar leren zetten en vervolgens leren zij het weer aan anderen. Zo krijg je generaties die elkaar verder helpen. Ik stimuleer ze om later een eigen bedrijfje te starten. Het zou mooi zijn als er straks in 2050 allemaal jongeren zijn die hebben gevonden wat ze willen doen en daar goed in zijn.”
12 november 2016. tekst: – Floris Duijn