Als stagiaire of vrijwilliger bij jimmmy’s is je nummer 1 taak het helpen van jongeren.
Maar hoe doe je dat dan?
In het begin van mijn stage vond ik dit moeilijk. Ik wou het graag goed doen. Achteraf bleek dat ik hier te moeilijk over dacht. Het belangrijkste is dat de jongere zich welkom voelt en van iemand hulp krijgt bij zijn vraag of idee. Om toch een beeld te geven over hoe je een jongere het best kan helpen kun je gebruik maken van dit stappenplan:

1. Begroet en laat de jongere rustig zijn jas uittrekken.
2. Stel jezelf voor en vraag of diegene iets te drinken wil
3. Haal het drinken en ga samen met de jongere ergens zitten.
4. Vraag of de persoon al eerder bij jimmy’s is geweest/wat jimmy’s is. Is dit niet het geval dan kun je het uitleggen.
5. Vraag wat je voor diegene kan doen/ wat hem/haar hier brengt (Doe dit op jou manier!)
6. Weet je wat over het onderwerp waar de vraag over gaat? Help diegene!
Weet je niet zoveel over het onderwerp waar de vraag over gaat? Vraag aan de andere jimmy’s wie de jongere kan helpen. Wees niet bang om een andere jimmy te vragen, je kunt niet alles weten!
7. Na de hulp kun je eventueel een vervolggesprek maken
8. Geef na de aangeboden hulp altijd aan dat de jongere mag blijven hangen en andere dagen ook welkom is.

Dit stappenplan kan gebruikt worden als indicatie om jongeren te helpen, het is dus niet verplicht om het op deze manier te doen! Kies vooral een manier waar jij je prettig bij voelt.

Op dit moment ben ik zelf bijvoorbeeld bezig met het helpen van een jongere die een workshop wil ontwikkelen. Deze jongen kwam binnen met dit idee en de vraag of dit bij jimmy’s mogelijk was. Ik heb hem verwelkomt, wat drinken aan geboden en ben met hem gaan zitten. De jongere vertelde zijn idee en hier ben ik met hem mee aan de slag gegaan. Inmiddels zijn er steeds meer jimmy’s die hem willen helpen. Ze horen van zijn idee en lopen op hem af om hulp aan te bieden. Het is binnen jimmy’s niet zo formeel. Dus nogmaals biedt hulp aan op jou manier, denk hier niet te moeilijk over. Belangrijk is dat de jongere zich welkom voelt.

Een ander voorbeeld is de situatie van een meisje die binnenkwam met een vraag over huisvesting. Ik ben met haar gaan zitten en heb gevraagd wat ze precies wou. Ik heb aangegeven dat ik zelf niet veel wist van het onderwerp huisvesting en dat ik andere jimmy’s ging vragen. Inmiddels wordt ze door een andere jimmy geholpen en komt ze regelmatig binnen lopen!

Hoe je de jongere helpt is dus aan jou. Wees niet bang om aan te geven dat je niet zo veel verstand hebt van het onderwerp, vraag een andere jimmy!