vlogger_online-700x416

Leven in armoede, voor veel jongeren in Groningen is dit niets nieuws. Vijf jongeren leefden op €25 om bewustwording te creëren en ter promotie van het Sint Martinus’ Pronkjewailn event in Groningen. Christianne Faber, één van de deelnemers, legde het vast in een vlog. Samen met haar vriend leefde ze een week lang op €45. Wat moest ze doen en hoe ging het haar af?

“Ik moest samen met mijn vriend op €45 leven. Daarbij moesten we een aantal uitdagingen doen: een maaltijd weggeven, een gratis maaltijd scoren, iets leuks kopen en meegaan met een uitje. Mijn verwachting was dat het leven op €45 wel zou lukken, maar ik wist niet zeker of ik de opdrachten ook zou halen. Daar kwam best nog wat bij kijken en dat was wel spannend. Bovendien dacht ik dat er veel standaard maaltijden gegeten zouden worden, zoals pasta.

Eigenlijk was het niet heel moeilijk. Ik had al best veel producten in huis, maar die heb ik wel van de prijs afgerekend om het eerlijk te houden. De opdrachten zijn ook allemaal gelukt. Ik heb een maaltijd weggegeven aan een vriendin, en de gratis maaltijd scoorde ik bij mijn moeder. Het uitje was samen met een vriendin koffie drinken in de stad, met een gebakje. Op de markt heb ik nog leuke plantjes gekocht.

Aan het einde van de week hadden we samen nog €12 over. Dit is eigenlijk nog best veel. Stel dat ik in die week ook mijn huur en studie had moeten betalen, had dat echter nooit gekund. Wat ik ervan geleerd heb, is dat het wel mogelijk is om goedkoop eten in te slaan. Maar niet iedereen heeft het budget om ineens grote uitgaven te doen. Ook kan je niet alles kopen in de supermarkt, omdat je je bij de basisbenodigdheden houdt. Voor ons is het redelijk vanzelfsprekend dingen te kopen of leuke dingen te doen, terwijl veel anderen dat niet kunnen.

Ik denk dat jongeren het in 2050 een stuk makkelijker zouden hebben als studies gratis zouden zijn. Het is een grote kostenpost waardoor ze niet veel geld overhouden. Maar wij kunnen het makkelijker voor hen maken. Betaal eens een maaltijd of geef kleding weg. Voor sommige jongeren maakt dat al een groot verschil.”

Christianne deed dit vloggen voor het Sint Martinus’ Pronkjewailn event, een event rondom armoede in Groningen. Dit jaar is het thema jongeren. Wil je ook komen op het event? Je bent welkom 11 november vanaf 19:30 in de Martinikerk voor een heel tof programma. Meer informatie is hier te verkrijgen.


Alle initiatieven van jongeren ook gebundeld krijgen? Kom dan op 12 november bij de feestelijke uitreiking van de krant aan de burgemeester. Hier kun jij je eigen exemplaar van deze unieke publicatie ontvangen.
Aanvang: 12.30, locatie: Bed in Gym (Oosterstraat 13a)