Hoi allemaal,

Mijn naam is Anniek Damstra, ik ben 20 jaar oud en loop sinds september 2018 stage bij Jimmy’s Groningen. Ik studeer Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening (MBO Niveau 4, BOL). Schrijven is iets wat ik heel leuk vind om te doen en daarom zal ik hier af en toe een geschreven verhaal of column plaatsen. Mijn naam: ‘Stories van een spast’ is ontstaan omdat ik een lichamelijke handicap heb. Hier komen ook spasmes bij kijken en ik ben gek op zelfspot! :p

Deze keer: ‘6 tips voor je tussenjaar’. Deze blog heb ik geschreven, omdat veel middelbare scholieren onlangs geslaagd zijn. Mochten zij een tussenjaar willen nemen / hebben, volgen hier een aantal tips! 🙂

Veel leesplezier en reacties zijn altijd welkom!

Groetjes, Anniek

Tips voor je tussenjaar:

Voor alle geslaagden die een tussenjaar willen nemen heb ik het internet afgespeurd, op zoek naar tips om dit jaar mee in te vullen! Zelf kan ik stiekem ook wel wat tips gebruiken! :p Ik heb namelijk studievertraging opgelopen door mentale problemen, waardoor ik nu eind december slaag voor mijn MBO-4-opleiding, in plaats van eind juni. De vervolgopleiding die ik op het HBO wil volgen, begint pas in september 2020 en ik vind het moeilijk om vrije tijd in te delen! Mochten jullie dit ook vinden, zijn een paar tips altijd handig!

De tips (willekeurige volgorde):

1 Ga alleen op reis. Voor mij niet haalbaar vanwege mijn handicap (en ik ben ook niet het persoon die dit zou durven), maar ik ken mensen die hier veel plezier aan hebben beleefd! Het kan je ook helpen jezelf en je eigen wensen en behoeften beter te leren kennen, weet ik van deze mensen. Je kunt natuurlijk ook met een familielid, vriend, vriendin of liefje op vakantie gaan. Als je minderjarig bent, vraag dan wel even toestemming aan je ouders! 🙂

2 Ga op zoek naar (vrijwilligers)werk. Zelf heb ik voor deze optie gekozen. Aangezien ik nog door wil studeren, een (studenten-)bijbaan niet haalbaar is met mijn handicap en er voor een vaste MBO-baan meestal geen mensen voor korte tijd worden aangenomen, ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Als je zelf leuke bedrijven weet, kun je hierop Googlen en daar gaan solliciteren via bellen of mailen. Je kunt ook Googlen op: ‘vrijwilligerswerk’ + je woonplaats of de plaats waar je wil werken. Je kunt op deze manier ook op zoek naar een bijbaan, dan verdien je ook nog geld! Tof toch? 🙂 Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt! Zorg wel (als je minderjarig bent), dat je ouders hiervan weten en dat je CV up-to-date is!

3 Vraag studiekeuzeadvies als je nog niet (zeker) weet wat je wilt studeren. Je kunt hiervoor Googlen op ‘ (gratis) studiekeuzeadvies na de middelbare school’ of ‘ (gratis) studiekeuzeadvies jongeren’. Meestal moet je hiervoor betalen, maar er zijn bedrijven die gratis met je in gesprek gaan.

4 Ga vast meelopen bij de studie van je keuze. Bijna elke opleiding, op welk niveau dan ook, organiseert meeloopdagen. Zelf heb ik dit ook gedaan, voor zowel MBO als HBO. Op zo’n dag kun je een beetje kijken of de studie die je in gedachten had wel echt bij je past! Vaak kun je het gebouw waar je les krijgt alvast zien en praten met docenten en studenten die de opleiding al doen. Het is geen garantie dat je daarna weet wat je wil, maar het helpt zeker mee!

5 Volg een cursus. Wil je toch iets leren in je tussenjaar? Ga dan een cursus volgen! Ik twijfel hier zelf ook nog over. Het kan iets leuks zijn, zoals een cursus van iets waar je van houdt, of iets informatiefs, zoals het leren van een nieuwe manier van studeren, een taal, etc. Overleg als je minderjarig bent even met je ouders over de betaling van de cursus.

6 Geniet! Zorg dat je in je tussenjaar nadenkt over je vervolgstudie en toekomst, maar geniet vooral ook van je vrije tijd en doe leuke dingen, eventueel met vrienden die ook een tussenjaar hebben genomen. Het maakt niet uit wat voor dingen dit zijn, als je ze maar leuk vindt!

Hopelijk hebben jullie hier iets aan en ik wens jullie een fijn tussenjaar en alvast veel succes met je vervolgstudie! 🙂

Lees al mijn blogs op: https://jimmys050.nl/?s=Anniek+Damstra

Groetjes, Anniek

Bronnen:

Mijn eigen hoofd.