Mobieltjes worden weggestopt. “Het harde leven van een pubquiz”, vertelt gelegenheidsquizmaster Niels Bos de zaal belerend. Maar hoe kom je er anders achter hoe oud Bert Visscher is? Op basis van zijn energie zul je het nooit raden, hoewel de haren toch wat grijzer worden. Dit was één van de vele pubquizvragen tijdens de activiteit ‘WIJS presenteert: studenten en stadjers’. De bonusronde? Het beroemde Letterspel. De prijs: een felbegeerde WIJS-taart.

WIJS (Wijk Inzet door Jongeren en Studenten) brengt jongeren en studenten in contact met stadjers. De eerstgenoemden zetten hun kennis in voor de stad Groningen, terwijl de stadjers hen leren hoe het ‘echte leven’ eruit ziet. Ook tijdens deze activiteit bundelen jong en minder jong de krachten. De WIJS-quiz bestaat uit vier rondes, met onder andere de befaamde plaatjesronde en muziekronde. Toch gaat de meeste aandacht uit naar het Letterspel, bekend van het tv-programma De Jongens tegen de Meisjes. Je zou denken dat woorden raden en uitbeelden met totale onbekenden tot complete chaos zou leiden. Maar iedereen wist elkaar bijna direct te vinden, alsof ze al jarenlang hadden samengewerkt.

wijs_online_2-768x478

Tussen alle lol door brainstormen de aanwezigen over wat jongeren en studenten voor stadjers kunnen betekenen, en andersom, en hoe dat de komende jaren nog beter kan. WIJS heeft al 57 projecten lopen, waar meer dan 700 studenten samen met stadjers werken om de stad beter te maken. Sommige klein, zoals plantenbakken neerzetten om de straat wat op te fleuren. Anderen wat groter, zoals het opzetten van een jeugdsoos in Selwerd, om ‘de jeugd van de straat te houden’, zoals dat zo mooi wordt gezegd. En genoeg andere ideeën, ook dankzij de Pubquizzers van vandaag.

Nieuwsgierig wat WIJS met die ideeën gaat doen? Kom langs in hun pand in winkelcentrum Paddepoel! Misschien staat daar dan ook nog wel een lekker stuk taart klaar. In ieder geval niet de WIJS-taart van het winnende team Picknicktafel. Die is op.

wijs_online_3-768x478


Alle initiatieven van jongeren ook gebundeld krijgen? Kom dan op 12 november bij de feestelijke uitreiking van de krant aan de burgemeester. Hier kun jij je eigen exemplaar van deze unieke publicatie ontvangen.
Aanvang: 12.30, locatie: Bed in Gym (Oosterstraat 13a)