Een kijkje achter de schermen

Misschien heb je het al voorbij zien komen, maar volgende week maandag 14 maart vindt TEDxYouth@Groningen plaats. Een hele mond vol, maar misschien ken je het wel, die korte filmpjes waarin mensen een heel bijzonder verhaal vertellen. Dat is dus TED. De x staat voor independently organized event, en kan door iedereen opgezet worden, zodat er nog meer ideeën de wereld in kunnen. Volgende week wordt voor de tweede keer een TEDx event georganiseerd in Groningen speciaal voor jongeren en mede door jongeren. Een avond vol gezelligheid, entertainment en inspiratie. Voor en door jongeren klinkt misschien bekend, dus natuurlijk helpt Jimmy’s ook een handje! Vandaag ging het jongerenpanel van TEDxyouth@Groningen, dat elke maandagavond bij Jimmy’s meedenkt, kijken bij een repetitie. Wij spraken vier (geheime) sprekers en stelden ze een aantal vragen.

 

A. (19) en A. (gisteren 21 geworden)

a en a

“Wist je dat je eerder dood kunt gaan door ongezond slapen dan door ongezond eten?”

Ging het goed?
Ja, best wel. Wel spannend toen ik de tekst nog niet kende. Maar we hebben er nu wel zin in.

Jullie presenteren als enige met z’n tweeën, hoe is dat?
Heel fijn, dat geeft wel steun. En het is ook gezellig, we hebben tot nu toe altijd samen gepresenteerd

Wat vonden jullie van de andere talks?
Leuk om de andere talks te horen. Onze talk is wel anders, wat wetenschappelijker. Bij sommige talks kreeg ik echt kippenvel.

Waarom doen jullie mee?
Leuk om mensen te inspireren met mooie verhalen.

Hoe gaan jullie je voorbereiden aankomende week?
Vrienden gaan nog naar ons luisteren. Ik heb ook nog een kamertje gereserveerd op de universiteit om te oefenen.

M. (17)

“Nu kan ik eindelijk beginnen met mijn leven”

martHoe ging het?
Ehm… [stilte] Wel goed. Alleen jammer dat ik een deel van mijn verhaal vergeten ben. Ik heb hiervoor nog niet echt geoefend, dus ik had wel verwacht dat ik meer zou haperen. Ik had ook wel verwacht dat ik even emotioneel zou worden. Vandaag vond ik dat wel vervelend, waarschijnlijk omdat ik een drukke dag had. Maar als het volgende week ook gebeurt, gebeurt het. Dat zie ik dan wel.

Hoe vind je het dat je op TEDxyouth@groningen mag spreken?
Supergaaf! Heel cool. Ik zag bij RTL Late Night een vrouw zeggen dat spreken op een TED event op haar bucket list stond. Dan vind ik het wel gaaf dat ik straks op mijn 17e al een TEDx talk heb gegeven.

Waarom moeten jongeren naar het event?
Omdat het een supercool event is. Nee echt. Je denkt meer na over wat je kunt leren van dagelijkse dingen. Je komt in een soort modus dat je over normale dingen gaat nadenken.

Hoe ga je je voorbereiden aankomende week?
Op de fiets naar school, mijn talk puntsgewijs in mijn hoofd doorlopen. De rest vloeit er wel uit. Hopen we dan hè…

Wat levert het jou zelf op?
Je gaat ook nadenken over je eigen verhaal. Ik heb nu alweer meer inzichten dan ik tot nu toe had. Hoe ik daarmee aan de slag kan weet ik nog niet. Ik heb in elk geval zin in maandag!

L. (19)

“Kleine kansen doen grote dingen”

IMG_20160308_175826[1]Hoe ging het?
Ja wel goed, wel spannend! Toen ik eenmaal in m’n verhaal zat kwam het tot leven. De druk lag nu wel iets hoger dan bij het oefenen, ik kwam moeilijker uit mijn woorden.

En volgende week?
Ik denk dat een stoot adrenaline het wel beter maakt hopelijk. Ik ga sowieso nog oefenen in een grote zaal en voor familie.

Wat vind je het leukst aan meedoen?
Om gave mensen te ontmoeten en mooie verhalen te horen. En dat ik mijn eigen verhaal, waar ik vet enthousiast over ben, mag vertellen. En door de andere verhalen krijg je nieuwe gezichtsvelden, daar ga je wel even over nadenken. Ik vind het een vette kans. ik hoop dat mensen denken: “Zo moet het” en dat ze er iets mee gaan doen.

Waarom zouden jongeren heen moeten gaan?
De mensen die praten hebben allemaal echt een goed verhaal. Je wordt er echt beter van als je het hoort.

N. (24 – eigenlijk 6, want jarig op 29 februari)

“7 op de 10 mensen doen niet waar hun hart het meest ligt” 

IMG_20160308_171245[1]Hoe ging het net?
Het ging best wel goed. Sommige stukken heb ik wel een beetje herhaald. Soms dacht ik ook: “Shit, ik ben over de tijd”, en dan wil je sneller praten, terwijl je ook rustmomenten moet hebben. Dat is wel lastig. Ik had ook nog niet op een podium geoefend. ik had een spraakopname naar mijn coach gestuurd vanonder de douche, maar daar verstond hij zo weinig van dat we verder op via Skype hebben geoefend. Of hardop op de fiets, totdat er tegenliggers komen natuurlijk.’

Hoe kwam je bij TEDxYouth@Groningen terecht?
Nynke [Vos, organisatie, red.]  had een bericht op Facebook geplaatst wie er nog leuke sprekers wist. Ik had een heleboel mensen getagt, tot Nynke vroeg of ik zelf niet een interessant verhaal had.

Wat betekent het voor je om te mogen spreken?
Dit is heel lang mijn droom geweest. Ik gebruik graag Simon Sinek’s theorie over The Golden Circle.  Ik heb eerst mijn why gedefinieerd, vorig jaar mijn how en what – dingen organiseren – en nu wil ik het opschalen. Mijn doel is om voor 7000 onbekende jongeren mijn verhaal doen. Dus door TEDxyouth@Groningen kan ik mooi alweer 350 wegstrepen.

Waar kijk je naar uit?
Mijn eigen why vertellen en andermans why ontdekken. Ik krijg er heel veel energie van om te horen van mensen waarom ze doen wat ze doen. Ik kijk zelf ook graag TED talks, ik leer wat mensen drijft om dingen te doen.

Waarom moeten jongeren naar het event?
Het laat je even stil staan. Nadenken over wat er gebeurt. Iemand op het podium kan misschien bergen verzetten, dingen waarvan je denkt dat alleen grote bedrijven voor elkaar kunnen krijgen. Door zo’n event kun je eerder je angst overwinnen om te geloven dat je ook iets kunt veranderen en verschil kunt maken. Je omringen met mensen die weten waarvoor je in het leven staat, wat je doel is. Doorgaan, ondanks tegenslagen.

Meer weten? TedxYouth@Groningen is op maandag 14 maart in de Oosterpoort. Neem eens een kijkje op www.tedxyouthgroningen.nl en vertel dat je erbij bent op Facebook