Het leenstelsel, keuzestress, invloed van omgeving, prestatiedruk. Allemaal factoren die invloed hebben op de keuze voor je opleiding. Maar in hoeverre kies je jouw pad naar de toekomst vanuit je passie?

Hier ben ik zelf ook tegenaan gelopen. Na mijn HAVO-examen wist ik absoluut niet wat ik moest kiezen, want ik wist niet wat ik leuk vond om te doen. Ik had nergens ervaring in en hetgeen wat ik echt wilde, was niet het ‘juiste’ niveau. Genoeg druk dus vanuit mijn omgeving en vanuit mezelf die ervoor zorgde dat ik gehaast heb gekozen voor ‘Sociaal Pedagogische Hulpverlening’ aan de Hanze Hogeschool.

Ik heb er een leuke tijd gehad. Heel veel leuke mensen ontmoet en veel geleerd over mezelf en anderen. Maar of dit echt m’n passie was? Nee. Ik vond de opleiding interessant, maar ik had het gevoel dat ik te jong was, niet wist wat ik echt wilde en meer wilde leren in de praktijk.

Maar nu was de vraag wat ik dan wel wilde. Wederom had ik een aantal maanden om hierover na te denken, maar alsnog kon ik er maar niet uitkomen wat ik nou echt wilde. Mijn omgeving had veel invloed op mij, waardoor mijn echte passie werd overschaduwd, het leenstelsel zat eraan te komen en ik wilde niet een tussenjaar nemen. Daarom heb ik me op het allerlaatste moment opgegeven voor ‘Culturele Maatschappelijke Vorming’ aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Omdat ik andere mensen de mogelijkheid wil geven om wel meteen hun passie te volgen en zelf hun pad te bepalen, kwamen we, tijdens een onderdeel van Let’s Gro bij Jimmy’s ‘Ondernemen zonder diploma’, met het idee om ‘The Passionschool’ te ontwikkelen.

The Passionschool wordt een manier voor studenten om hun vaardigheden te ontwikkelen waarbij passie en zelfstandigheid voorop staat. Studenten krijgen in plaats van een vast bedrag per maand van de overheid (lees: studiefinanciering) één totaal bedrag voor een jaar waarmee ze hun eigen lessen kunnen inkopen. Op deze manier kunnen studenten de lessen inkopen die zij willen volgen in plaats van een vooraf vastgesteld programma waar sowieso onderdelen in zullen voorkomen die je niet interessant vindt en die je misschien wel weerhouden van het kiezen voor een opleiding.

Hier willen we een ‘sociaal jaar’ aankoppelen. Dit is een jaar waarin studenten zich verplicht moeten inzetten voor de maatschappij. Ook tijdens The Passionschool willen we dat studenten zich maatschappelijk inzetten. De manier waarop is helemaal zelf te bepalen, zolang je maar kan laten zien dat je aan je ontwikkeling werkt en je passie voorop staat.

Gelukkig heb ik de juiste keuze gemaakt voor mijn huidige opleiding ‘Culturele en Maatschappelijke Vorming’. Ik zit nu in mijn derde jaar en doe mijn derdejaarsstage bij Jimmy’s. Ik ben erg dankbaar voor het feit dat ik een opleiding heb gevonden die ik helemaal te gek vind en waar ik voor 100% achter sta, maar wij willen andere mensen de mogelijkheid geven om dit gevoel te hebben zonder eerst onzekerheid, stress en druk te voelen.

Ben jij enthousiast over The Passionschool en wil je jouw passie voorop laten staan in je opleiding? Laat het ons dan weten in de reacties hieronder! Of heb je zelf een situatie meegemaakt waarbij je door omstandigheden niet kon kiezen voor je passie? Stuur ons dan een mailtje, zodat we anderen kunnen overtuigen van het belang van The Passionschool.