Zondag 1 juli is de dag van ‘Urban Culture’ op de Vismarkt tijdens New Attraction Block Jam!

 

Op zondag 1 juli (13.00 – 18:30 uur) presenteert Urban House Groningen het urban culture event “New Attraction Block Jam” op de Vismarkt te Groningen.

 

Artiesten uit de vijf urban culture disciplines, dans, muziek, spoken word, graffiti en sport, komen tijdens de New Attraction Block Jam samen om hun kunsten te laten zien aan een breed publiek én aan elkaar. Zij vertegenwoordigen een nieuwe generatie cultuurbeoefenaars. Het event vindt plaats op de Vismarkt en is vrij toegankelijk. Op deze locatie nodigen we iedereen, jong en oud, uit om te komen kijken en zich te laten verrassen door wat ‘urban culture’ is. New Attraction Block Jam is een jaarlijks terugkerend event van Urban House Groningen.

Aan de ingang van het terrein worden bezoekers verwelkomd met spoken word en beatbox door Poetry Proppers 7even en Cissy Joan, waarna eenmaal op het terrein, het kan zijn dat de Vismarkt plotsklaps verandert in een podium van de dans/spoken word productie ‘Onlanden’.

In de tent, die wordt geleid door host Roberto Tan en resident DJ van 2018: De Lieve Marokkaan, is een aaneenschakeling van afwisselend muziek, dans en spoken word te zien en te beluisteren. De Urban Freestylers trappen het event af met een nieuwe show waarin een mix van breakdance, poppin en tricking is te zien. In de twee New Atraction in de Mix blokken treden Nasi-M, Philos, ADK, RO$$ABARBA, Rooks, Yung Hendrixxx en B.O.R. op. Victor Rottier maakt als gastchoreograaf een dansproductie met dansers uit Groningen. Zo is ook Black Ice (USA) naar Groningen gekomen om met spoken word artiesten de groepsproductie ‘ Between the Lines’ te creëren. In de producties ‘de Norm’ in regie van Renée Luth en ‘Alles Goed?’ in regie/choreografie van Cissy Gressmann en Naomi Miojo zijn de spoken word artiesten aan het woord, waarbij bij de laatste een vertaling naar dans wordt gemaakt. Danser Ahmad presenteert zijn ingetogen danssolo ‘Syrian Mother Handbag’, een heel persoonlijk verhaal. ‘Gem.ni ‘ van de beide choreografen Ser Sebico en Leon Masembé is een dansexplosie met dezelfde universele boodschap over de waarde van ieders leven. De beide dansscholen Tresor Dance Center (Hoogeveen) en The Urban Dance Center (Groningen) laten in een eigen show zien wat zij voor danstalent in huis hebben. Beatboxer BeatMo doet dingen met zijn stem waarvan niemand verwacht dat het mogelijk is en de breakdancers showen hun moves aangespoord door een drummer. In twee dansproducties is te zien hoe jongeren omgaan en reageren op social media, een project in samenwerking met Solid Ground Movement (Amsterdam). Het programma in de tent sluit af met een band, Sunroots, die speciaal voor de Block Jam met 4 rappers de studio is ingegaan om het repertoire uit te breiden met hun raps.

Gedurende de hele middag maken graffiti writers pieces op schaftketen, die beschikbaar zijn gesteld door de gemeente Groningen. In twee van deze ‘shacks’ kan het publiek in een doorlopend programma performances van de spoken word artiesten, Sacha Landkroon, Ileen Rook, Cindy Visser, Desta Matla, Mauricio, Leo Gabriël, Michiel Teeuw en Jorn Jellema bezoeken, afgewisseld met muziek van Myra & Kevin (covers), singer-songwriter Max Bull (soul) en comedy door Semme Bullinga.

De skaters van het Pedalpark/Colloseum komen met skateramp en skaters naar de Vismarkt om het publiek te laten zien hoe spectaculair deze sport is. En wie zelf een breakdance move wil leren kan terecht bij de crew van 84Studio.

De kern van het programma is de presentatie van speciale Block Jam producties. Urban House Groningen organiseert gedurende het jaar tal van activiteiten vanuit de Urban Academy. Talenten kunnen elkaar bij deze activiteiten ontmoeten, zichzelf ontwikkelen en elkaar uitdagen en te leren door zich te presenteren op diverse podia en bij tal van evenementen. De Urban Academy is een broedplaats voor talentvolle jongeren, jonge artiesten en Young professionals die actief zijn in een urban art discipline. Er wordt gewerkt in een informele leeromgeving waarin geleerd wordt van experts en van elkaar. Dat sluit goed aan bij de eigen kracht en zorgt tegelijkertijd er voor dat talent ook daadwerkelijk wordt uitgedaagd zich te ontwikkelen en hiertoe wordt aangezet.